(Klicka här att läsa tidningen)
Ny Kulturs historia är en historia om en grupp människor och deras arbete över tid. Ett engagemang som tog sin början i sjuttiotalets Göteborg, där Rolf Elving, Martinus siste elev tog initiativ till ett nytt sätt att arbeta med Martinus analyser, under mycket fria och obundna former. Där verksamheten växte och inspirerade människor till att håla föredrag och kurser. En verksamhet som även kom att sätta sin prägel på Martinus Center Klint, i Danmark och den undervisningsstruktur som än i dag står modell för verksamheten där.
1990 började vi arbetet med tidskriften Ny Kultur och en ny kursverksamhet etablerades på Kosmosgården, mellan Skövde och Skara, i närheten av Varnhem. Målsättningen var att undervisa och skriva om Martinus verk, med utgångspunkt från den källkritiska hållning som var norm i samhället och i all undervisning. Att skilja på sak och person vad det gäller – kritik.
Den fundamentala hållningen i denna grupp, var att människor fick vara som de var, utan yttre krav på korrekt uppträdande, där det var vår uppgift att hjälpa, serva och tjäna kursdeltagare och läsare i deras sökan efter en djupare förståelse av Martinus tankar och författarskap, grundat på den undervisning vi själva tidigare mottaget.
Max Käck var den sammanhållande kraften – redaktör och huvudansvarig för tidskriften utöver de två sista dubbel numren som Viljo Mentu och jag själv var ansvariga för. Kent-Roger Bengtsson och Sture Hult gjorde layouten fram till nr 2 i 1995 års upplaga. Nette Strunge och Håkan Forshult avlöste varandra som bild- redaktörer och i vår redaktionsgrupp hjälpte också Harald Berglund, Ingemar Fridell och Pia Hellertz till. Våra skribenter, för utan vilket det inte blivit någon tidning, kan ni återupptäcka här i Ny Kulturs digitala arkiv.
Nio årgångar och tre tidskriftsformat
senare utgavs det sista numret av Ny Kultur. Kursverksamheten på Kosmosgården
i Varnhem har sitt program som du också kan ta del av, via länkar
från denna hemsida. Och människorna bakom dessa två projekt arbetar
vidare i nya privata initiativ för att sprida kännedom om Martinus verk
– Tredje testamentet.
Vad jag själv lärt mig genom mina
trettio år av arbete för vår gemensamma sak, är vikten av att ha
en öppen hållning och inspirera människors inneboende kreativitet
och lust. Där den verkliga utmaningen är att ”vårda” denna
lust. Att samarbeta utan att styra. Att samverka i lösa nätverk,
där det fria samarbetets förutsättning, är en ”våglängdskänsla”.
Där det man gör, är ens gudstjänst.
Claus Möller