En sak i krig med sig själv...

0 röster

När jag förs­ta gång­en 1983 kom till Mar­ti­nus Cen­ter i Klint, hade jag känt till Mar­ti­nus böc­ker i lite mer än tre års tid. Tju­go år gam­mal hade jag bli­vit med­ta­gen till mitt förs­ta Mar­ti­nus fö­re­drag i Mal­mö, där Max Käck ta­la­de om kons­ten i re­la­tion till Mar­ti­nus and­li­ga världs­bild. Där köp­te jag min förs­ta bok av Mar­ti­nus - Lo­gik. Det blev in­led­ning­en till ett in­ten­sivt stu­di­um, där jag i snabb takt läs­te mig ige­nom Mar­ti­nus alla böc­ker. Läs­ning­en gick lätt - så myc­ket föll på plats, en ny syn på li­vet öpp­na­de sig. I tre års tid sprang jag på fö­re­drag, gick på två oli­ka stu­die­cirk­lar i vec­kan och som­ma­ren 1983 hade jag sagt upp mitt jobb, min lä­gen­het, för att föl­jan­de höst flyt­ta till Gö­te­borg för att på Mar­ti­nus Cen­ter, vid Vasaplat­sen stu­de­ra un­der led­ning av Rolf El­ving som det året skul­le på­bör­ja en in­ten­siv­kurs. Där gick vi un­der ett år ige­nom Li­vets bok 1 – 3, och fick bör­ja öva oss i att munt­ligt pre­sen­te­ra ana­ly­ser­na som kän­ne­teck­nar Mar­ti­nus för­fat­tar­skap.

Som­ma­ren 1983 kom jag allt­så för förs­ta gång­en till Klint, i Dan­mark där jag hade bo­kat in mig på som­mar­sä­song­ens alla sex vec­kor och fick för förs­ta gång­en min na­ivt god­hjär­ta­de syn på män­ni­skor in­tres­se­ra­de av des­sa ana­ly­ser – kros­sa­de. Jag var bju­den till te hos en äld­re kvin­na från Mal­mö i hen­nes som­mar­hus och ta­la­de na­ivt om alla des­sa fan­tas­tis­ka män­ni­skor jag fram tills dess mött. Hon skrat­ta­de åt mig och sa att jag nog skul­le bli klo­ka­re. Hon fick rätt! Re­dan sam­ma som­mar fick jag be­rät­tat för mig, hur nära med­ar­be­ta­re till Mar­ti­nus hade kon­spi­re­rat mot ho­nom och ut­ta­lat; att bara vi blir av med den ”gam­le”, så ska vi nog få fart på det hela. Men Mar­ti­nus över­lev­de dem alla, då de en ef­ter en föll ifrån.

Ef­ter den som­ma­ren blev jag med­ar­be­ta­re i ”klint­grup­pen”, En sam­ling män­ni­skor som tog hand om sköt­seln av hus och mark på Cent­ret i Klint. Då jag själv hade en yr­kes­mäs­sig bak­grund som Mu­ra­re var jag en väl­kom­men och be­hövd kraft i det­ta säll­skap. Vin­ter­sko­lan star­ta­des ock­så 1984, men jag hade fått nog av in­ten­sivstu­di­er och flyt­ta­de till­baks till Mal­mö, där jag hjälp­te till med att ar­ran­ge­ra fö­re­drag, kur­ser och stu­die­cirk­lar de näs­ta sex­ton åren. Pa­ral­lellt med det­ta hjälp­te jag till med sköt­seln av hu­sen på Klint och fick  åter igen se hur missäm­ja, ja­lu­si el­ler svart­sju­ka var för­härs­kan­de inom den­na grupp. Man såg med av­und på den sko­lak­ti­vi­tet som på­gick i den ny­bygg­da pa­vil­jong­en. Man ta­la­de gång på gång om att ”ån­den og hån­den” (an­den och han­den) var se­pa­re­ra­de, och över åren såg man till att sa­bo­te­ra för­ut­sätt­ning­ar­na för ”sko­lans” verk­sam­het, ge­nom att hela ti­den pres­sa upp kra­ven på eko­no­misk av­kast­ning och för­dy­ra för män­ni­skor, att kun­na stu­de­ra Mar­ti­nus sam­la­de verk. Till sist stäng­de sko­lan och man för­kla­ra­de ”att ti­den inte var mo­gen” för att för­verk­li­ga Mar­ti­nus ut­ta­la­de öns­kan om en helårs­sko­la i Klint.

I den­na pro­cess kom det fram myc­ket kri­tik. Öppna brev skrevs, där man på­pe­ka­de att man mås­te leva som man lär. En kri­tik som ig­no­re­ra­des och där man på ”gam­malt klas­siskt ma­ner” släng­de ut bud­bä­rar­na, kri­ti­ker­na, de som vå­ga­de ifrå­ga­sät­ta. Här val­de man en auk­to­ri­tär lin­je från Rå­det för Mar­ti­nus In­sti­tut, ig­no­re­ra­de sak­frå­gan och fo­ku­se­ra­de på kri­ti­ken i sig själv. I va­let mel­lan att söka san­ning, rätt­vi­sa och Guds vil­ja, val­de man dik­ta­tur och drog en ”tvångs­trö­ja” över vår sak. De män­ni­skor som blev fö­re­mål för den­na ”tvångs­trö­ja” fick gå i ”lands­flykt”. Men det var ock­så i den­na pro­cess som tid­skrif­ten Ny Kul­tur star­ta­des och där det blås­tes nytt liv i Kos­mos­går­den i Varn­hem. Där en ny kurs- och stu­di­e­verk­sam­het eta­ble­ra­des med fo­kus på ett som­mar­pro­gram, där Mar­ti­nus verk kun­de stu­de­ras ut­i­från de käll­kri­tis­ka kri­te­ri­er som var norm i sam­häl­let i öv­rigt. Här vil­le vi eta­ble­ra en verk­sam­het som inte styr­de och ställ­de med folk, utan tvärtom ac­cep­te­ra­de alla som de var och där det var vårt jobb att tjä­na des­sa män­ni­skor, med den kun­skap vi själ­va fått.

Själv var jag åskå­da­re till den­na pro­cess och un­der de förs­ta åren med­ar­be­ta­re både i Varn­hem och på Mar­ti­nus cen­ter i Klint. Men följ­de Mar­ti­nus råd: att vara där du kän­ner dig in­spi­re­rad. Jag fun­de­ra­de ock­så myc­ket på var­för Gud val­de den­na väg för vår sak och kom fram till att det­ta var Guds sätt att blå­sa liv i det ”pri­va­ta” ini­ti­a­ti­vet. Jag såg klart och tyd­ligt hur det var pol­för­vand­ling­en som se­pa­re­ra­de de två grup­per­na. Där rå­det val­de den auk­to­ri­tä­ra lin­jen i kraft av att de var ”fa­mil­je­män­ni­skor”, vana vid en pat­ri­ar­ka­lisk struk­tur där de såg sig som bä­ra­re av Mar­ti­nus and­li­ga auk­to­ri­tet och de mer pol­för­vand­la­de män­ni­skor som bara kun­de böja sig för det de upp­fat­ta­de som sant och rik­tigt. På det­ta sätt eta­ble­ra­des en struk­tur inom Mar­ti­nus In­sti­tut som kväv­de allt själv­stän­digt tän­kan­de och där de män­ni­skor som var själv­stän­di­ga och kre­a­ti­va tving­a­des ut i det ”pri­va­ta” ini­ti­a­ti­vet.

Men In­sti­tu­tet val­de ock­så att mer och mer för­li­ta sig på det gam­la tes­ta­men­tets mo­ra­lidé, att stän­digt tala om copy­righten och att för egen del prak­ti­se­ra en halv gå­vo­prin­cip. Som den längst sit­tan­de råds­med­lem­men de­kla­re­ra­de i ett tal på Klint, där han ci­te­ra­de Ken­ne­dy: Det är inte en frå­ga om vad In­sti­tu­tet kan göra för er, utan vad ni kan göra för In­sti­tu­tet. Man av­kräv­de dess­utom sina med­ar­be­ta­re lo­ja­li­tet och lyd­nad, och när det­ta inte sked­de, an­vän­de sig av alla de ”härskar­tek­ni­ker” vi idag mer och mer blir med­vet­na i. Tve­ka­de inte att med dom­sto­lar­nas makt få rätt, vil­ket Mi­cha­sa­ken och  rät­te­gång­en mot våra dans­ka vän­ner, som gjort det som In­sti­tu­tet inte vil­le göra, att för­se de dans­ka lä­sar­na av Mar­ti­nus lit­te­ra­tur med böc­ker, som inte änd­rats och kor­ri­ge­rats av klå­fing­ri­ga ”ele­ver” till mäs­ta­ren.

Med den val­da vägen har man från Mar­ti­nus In­sti­tut ut­veck­lat en näst in­till per­vers at­ti­tyd gente­mot vår saks vän­ner. För vil­ken an­nan ”fri­vil­lig­or­ga­ni­sa­tion”, be­ro­en­de av män­ni­skor som brin­ner för en sak och som skän­ker den både tid och peng­ar, skul­le läg­ga sin ener­gi på en så­dan rätts­pro­cess. Hur kan ett In­sti­tut som står bakom ett bok­verk, vars främs­ta mis­sion det är att av­skaf­fa gam­la tes­ta­men­tets mo­ra­lidé, an­vän­da sig av den­sam­ma kont­ra män­ni­skor som vill hjäl­pa fram vår sak. Är det inte klart och tyd­ligt att den väg man val­de 1989 är en åter­vänds­gränd. Mås­te det till en icke-vålds­kamp, en ci­vil olyd­nads­ak­tion från män­ni­skor­na i det ”pri­va­ta” ini­ti­a­ti­vet, från sa­kens vän­ner som inte fin­ner sig i In­sti­tu­tets tvångs­trö­ja? Jag tror det­ta! För när en part hela ti­den vill dik­te­ra den an­dres vill­kor, är ett sam­ar­be­te inte möj­ligt.

Till tröst i den­na sak kan sä­gas, att hela värl­den brot­tas med sam­ma pro­blem. Värl­den stört­dy­ker mot dik­ta­tur och den enda be­fri­el­sen ur det­ta he­ter do­me­dag, att vår gam­la mak­tidé får dö och en ny de­mo­kra­tisk, kom­mu­nis­tisk anda växa fram. I den­na anda är det av störs­ta vikt att inte drä­pa nå­gons in­spi­ra­tion och lust, för då be­rö­var man i värs­ta fall en män­ni­ska, "den he­li­ge an­den”. Då är det inte Guds vil­ja man har för ögo­nen, utan dik­ta­tur man för­sö­ker verk­stäl­la.

För egen del gör jag bara det jag själv för­nim­mer att Gud vill att jag ska göra. Finns inte in­spi­ra­tio­nen och lus­ten, lå­ter jag bli! Som jag ser det lå­ter Gud mig hela ti­den möta de män­ni­skor jag ska ar­be­ta med - för dem i min väg. Män­ni­skor som blir mina vän­ner, mina med­ar­be­ta­re i Guds sto­ra ut­veck­lings­pro­jekt. Det har gjort att jag bland an­nat mött ett or­ga­ni­sa­to­risk sy­stem geni, vars hjälp va­rit för­ut­sätt­ning­en för pro­jek­tet kring nykul­tur.com. Där vi ska­pat en platt­form som nu ser­var ett hund­ra­tal, men som har till­växt po­ten­ti­al, tek­nisk sett för att kun­na växa och ser­va mil­li­o­ner. Där det nu ska­pas da­ta­sy­stem som omöj­lig­gör över­vak­ning och kon­troll, och vars syf­te det är att fram­tvinga de­mo­kra­ti. Sy­stem som vill föra ut den de­mo­kra­tis­ka pro­ces­sen till fol­ket, bara de har en da­tor och en in­ter­netupp­kopp­ling.

Claus Möl­ler

 

 

 

 

Läs mer

mar 18, 2013 i Kultur
claus
mar 18, 2013

Vänligen logga in eller registrera att kommentera denna diskussion.

3 Kommentarer

0 röster

Keruberna i våra liv

I den Bib­lis­ka be­rät­tel­sen om Edens lust­gård, finns be­rät­tel­sen om Ke­ru­ber­na, väk­tar­na av pa­ra­di­set, med sina ljung­an­de svärd. Des­sa väk­ta­re har sin mot­sva­rig­het i vår tids präs­ter­skap. I fe­no­me­net med att någ­ra män­ni­skor an­ser sig vara kal­la­de till att vara le­da­re av floc­ken, vara en jor­disk för­bin­del­se­länk till Gud, För­sy­nen el­ler nån an­nan ”hög­re” makt. Des­sa ”väk­ta­re” är i re­gel av kon­ser­va­tiv na­tur. De vär­nar tra­di­tion, äk­ten­skap, fa­mil­je­liv. Allt det som var av be­ty­del­se i Edens lust­gård, vårt gam­la pa­ra­dis - djur­ri­ket. De byg­ger sin makt på sug­ges­tion och kon­troll. Likt en mo­der, med ett barn, tar de hand om de sina.

Vi ser det­ta fe­no­men i Irans re­li­giö­sa le­dar­skap, dess Ay­a­tol­lor - det­ta re­li­giö­sa väk­tar­råd som vill ha kon­troll på ett helt folk, en hel re­li­gi­on, en hel värld. Vi ser det i ka­tols­ka kyr­kan, hos På­ven med sina kar­di­na­ler­na och präs­ter­skap. Vi ser sam­ma fe­no­men i näs­tan allt re­li­giöst le­dar­skap. Det finns även i po­li­ti­kens värld, hos le­da­re som ska sty­ra och stäl­la med folk. Ett fe­no­men som kom­mer till ma­ni­fes­ta­tion även hos Rå­det för Mar­ti­nus In­sti­tut, som re­pre­sen­te­rar en lära, ett Tred­je tes­ta­men­te som vill av­skaf­fa nämn­da fö­re­te­el­se ge­nom att hjäl­pa och visa män­ni­skor att de kan få di­rekt­kon­takt med Gud, ge­nom det var­dag­li­ga li­vet. I led­ning­en för det­ta In­sti­tut har män­ni­skor med be­hov av kon­troll och med in­bil­lad auk­to­ri­tet satt sig på mak­tens sto­lar.

Det­ta ”präs­ter­skap” kan inte leva ett jäm­ställt liv, kan inte anam­ma ett de­mo­kra­tiskt el­ler kom­mu­nis­tiskt lev­nads­sätt, då det­ta ho­tar de­ras in­bil­la­de auk­to­ri­tet. De be­hö­ver hi­e­rar­ki­er, dik­ta­tur och pat­ri­ar­ka­lis­ka struk­tu­rer. Det iro­nis­ka i si­tu­a­tio­nen är att det är Gud, de för­sö­ker få kon­troll på!

Idén om fri­het, jäm­lik­het och bro­der­skap för­står de inte! Inte hel­ler idén att var och en kan vara led och in­spi­re­rad av ”den he­li­ge an­den”, att Gud kan in­spi­re­ra och ver­ka ut­an­för den egna grup­pen. Att Gud ge­nom in­tui­tion och in­spi­ra­tion kan lyf­ta fri­gjor­da män­ni­skor till att göra verk­li­ga stor­verk.

Till det­ta har de inte tillit! De­ras värs­ta mar­dröm är att de själ­va ska av­slö­jas som tom­ma skal, som små ljus med en fläm­tan­de låga som när som helst ris­ke­rar att släc­kas.....

 

Läs mer

Jun 15, 2013
claus
Jun 15, 2013

0 röster

Strukturen

För­ut­sätt­ning­en för li­vet i män­ni­sko­ri­ket, är att in­di­vi­den här har fått på sig de ”bröl­lops­klä­der” som gör att hen tål att stå an­sik­te mot an­sik­te med Gud själv. För att bli till­räck­ligt ”ren” för att kla­ra det­ta, mås­te män­ni­skan kul­ti­ve­ra sitt sin­ne. Ils­ka, hat, av­und­sju­ka och många and­ra läg­re ten­den­ser tas bort, vil­ket li­vet själv om­be­sör­jer ge­nom allt det li­dan­de som kom­mer män­ni­skor till dels. Kär­nan i all värl­dens re­li­gi­o­ner har va­rit män­ni­skan till hjälp i den­na pro­cess. Och när vi till sist kom­mit dit­hän att vi slu­tat be­käm­pa varand­ra och vårt fo­kus är in­rik­tat på att till­sam­mans med Gud, göra om den enda män­ni­ska vi egent­li­gen har in­fly­tan­de över - vil­ket är oss själ­va - bör­jar vi en in­tres­sant and­lig resa. En and­lig resa där vi blir ly­hör­da in­för män­ni­skan in­om­bords, där vi föl­jer vårt sam­ve­te, blir to­le­ran­ta, öpp­na och in­klu­de­ran­de.

När en ”grupp” av and­li­ga in­di­vi­du­a­lis­ter ska om­sät­ta det­ta i en vet­tig po­li­cy för en ge­men­sam verk­sam­het, mås­te var och en i grup­pen vara så and­ligt mo­gen att hon är vak­sam inåt - gente­mot sig själv. För när vi vri­der per­spek­ti­vet ut från oss själ­va, mot and­ra och bör­jar mo­ra­li­se­ra, ut­ta­lar oss om hur and­ra bör vara, bör age­ra osv, ham­nar vi lätt på av­vä­gar. Där­för mö­ter man hel­ler inga ”höj­da pek­fing­rar” hos Mar­ti­nus. Han ta­lar inte om för oss vad vi får och inte får lov att göra. Allt han re­fe­re­rar till är li­vets la­gar, vil­ket vi inte bara får lov att bry­ta, utan i vis­sa ut­veck­lings­av­snitt i djur­ri­ket mås­te bry­ta. En så­dan lag är ”fem­te bu­det” - du ska inte drä­pa. Ett dråp som är ett livs­vill­kor i djur­ri­ket! Men ut­gör det fun­da­men­ta­la hind­ret för in­trä­det i det rike som Je­sus kom ifrån och som Mar­ti­nus kal­lar det rik­ti­ga män­ni­sko­ri­ket.

Boken Struk­tu­ren är ett för­sök till po­li­cydo­ku­ment för Mar­ti­nus In­sti­tut, som hal­tar på fle­ra punk­ter i det att boken är till­kom­men som ett för­sök att få kon­troll på med­ar­be­ta­re, tyst på kri­ti­ker och där lo­ja­li­tet och lyd­nad be­to­nas, i stäl­let för att ha fo­kus på de över­gri­pan­de prin­ci­per och rikt­lin­jer verk­sam­he­ten ska ha. Prin­ci­per och rikt­lin­jer som idag sak­nas. Vil­ket gjort en rö­rel­se, en sak för ”mo­ral” - till en ”af­fär”. Där ovil­jan att be­ta­la skatt, i det här fal­let moms, har gjort att man de­lat upp verk­sam­he­ten i en af­färs­dri­van­de del och en ide­ell del och med det­ta sålt ut sitt obe­ro­en­de, så att dans­ka skatte­myn­dig­he­ten dik­te­rar verk­sam­he­ten och be­stäm­mer pri­ser och gjort ide­a­li­te­ten en­kel­rik­tad. Skämt­samt skul­le man kun­na fö­re­slå Mar­ti­nus In­sti­tut att de dö­per om Klint verk­sam­he­ten till Mar­ti­nus Kost & Logi, med till­hö­ran­de un­der­håll­nings­av­del­ning.

Boken Struk­tu­ren som hand­lar om hur ar­bets­struk­tu­ren el­ler sam­ar­bets­struk­tu­ren ska se ut inom Mar­ti­nus In­sti­tuts verk­sam­hets­om­rå­de är en bok ba­se­rad på lös­ryck­ta ci­tat, där man i ett ur­val valt de ci­tat som pas­sar In­sti­tu­tets agen­da. Ci­tat som är tag­na ur sitt sam­man­hang. En bok som får till kon­se­kvens att där inom In­sti­tu­tets verk­sam­hets­om­rå­de väx­er fram be­te­en­de­möns­ter som är ”fa­ri­se­isk”, som be­to­nar ett kor­rekt ytt­re fram­trä­dan­de, men inte alls rår på allt det ”döda” som ryms in­om­bords i de in­di­vi­der som blir dess med­ar­be­ta­re.

När fo­kus på den­na struk­tur så­le­des inte lig­ger inom in­di­vi­den, ba­se­rad på ett inre le­van­de Guds­för­hål­lan­de, på ett liv i me­di­ta­tion och bön, är det lätt att gå vil­se och istäl­let ef­ter­strä­va kon­sen­sus i alla mel­lan­mänsk­li­ga re­la­tio­ner, att här fly alla fas­ta stånd­punk­ter och prin­ci­per, ”för det vik­ti­gas­te är att vi är vän­ner”. Där käns­lor, en kon­flikt­fri mil­jö, är vik­ti­ga­re än in­tel­lek­tu­a­li­tet och en and­lig in­di­vi­du­a­li­tet. Med re­sul­ta­tet att vi har ett In­sti­tut som inte skil­jer sig sär­skilt myc­ket från hur Je­ho­vas vitt­ne styrs. Ett In­sti­tut som bor­de vara en mo­dell och fö­re­gång­a­re för hur verk­ligt and­ligt kre­a­ti­va män­ni­skor kan job­ba, un­der for­mer som är öpp­na, trans­pa­ren­ta och in­klu­de­ran­de. Med ett ”Råd” som bor­de leva upp till sitt namn, slu­ta sty­ra och stäl­la och kon­trol­le­ra folk och istäl­let ge väg­led­ning - lita på Gud och li­vet. Att Guds vil­ja i det långa lop­pet all­tid seg­rar.

Vi är många som är kri­tis­ka till Rå­det och dess sköt­sel av Mar­ti­nus In­sti­tut. Vi har än så länge av­fär­dats, med en ig­no­re­ran­de håll­ning till sak­frå­gor­na och där våra pri­va­ta ka­rak­tä­rer ifrå­ga­satts. Vad man inte för­stått så här långt från led­ning­en av det­ta In­sti­tut är att mål och me­del mås­te vara i över­ens­stäm­mel­se med varand­ra. Att som Mar­ti­nus själv sa; ”Vi har att göra det ef­ter ana­ly­ser­na”, vi mås­te föl­ja män­ni­sko­ri­kets la­gar. Leva som vi lär! På det­ta vi­lar vår tro­vär­dig­het.

Det­ta gör ock­så att vi i allt ar­be­te som görs mås­te ha en platt de­mo­kra­ti­struk­tur, där de som kan en sak, som har ta­lang och för­må­ga le­der de öv­ri­ga på ett så­dant sätt att alla kan växa som män­ni­skor. Där alla ömsom är lä­ra­re och ele­ver in­för varand­ra, vil­ket är li­vets na­tur­li­ga form. Att alla pos­ter hela ti­den ro­te­ras, nya lärs upp och ing­en sät­ter sig fast på ”mak­tens sto­lar”. Det­ta krä­ver jäm­ställd­het och kom­mu­nism. Sam­ma kom­mu­nism Je­sus lev­de ef­ter.

Mar­ti­nus be­skri­ver ock­så hur han un­der sin upp­växt, när han var i tvi­vel, frå­ga­de sig: ”Vad skul­le Je­sus ha gjort” och in­tui­tivt följ­de den­na inre gui­de. Vi bor­de på sam­ma sätt stäl­la oss sam­ma frå­ga: Vad skul­le Mar­ti­nus ha gjort och i alla an­ge­lä­gen­he­ter som har med hans sak att göra, i bön föl­ja sam­ma anda.

 

 

 

Läs mer

dec 22, 2013
claus
dec 22, 2013

0 röster

Hur ska frigjorda, andligt självständiga människor samarbeta...

Jag kom i kon­takt med Mar­ti­nus ana­ly­ser för 35 år se­dan och upp­lev­de det som ett di­rekt svar på en bön jag sänt ut. Jag minns fort­fa­ran­de hur jag 20 år gam­mal var ute och cyk­la­de, var för­tviv­lad, grät och bad till Gud om att för­stå mitt liv. Två vec­kor se­na­re blev jag med­ta­gen till mitt förs­ta Mar­ti­nus fö­re­drag ge­nom en god vän. Det blev in­led­ning­en till ett in­ten­sivt stu­di­um där jag snabb takt läs­te mig ige­nom Mar­ti­nus verk. Jag blev ve­ge­ta­ri­an och mitt inre and­li­ga liv tog en ny vänd­ning. Det jag fram­för allt fast­na­de för - var hur Mar­ti­nus öpp­na­de upp en för ett and­ligt liv som var to­talt be­fri­at från sug­ges­tion, där mitt inre re­li­giö­sa liv var en pri­vat sak, en sak mel­lan mig och Gud. Var ett liv i bön och me­di­ta­tion, där bön var mitt sätt att tala till Gud och me­di­ta­tion, var att lyss­na till Guds el­ler li­vets tal.

Jag in­såg ock­så att jag i Mar­ti­nus verk stod in­för en and­lig un­der­vis­ning som var per­son­lig, där Je­sus och Mar­ti­nus egna guds­för­hål­lan­de lys­te ige­nom tex­ter­na, in­spi­re­ra­de mig och där de till­sam­mans med Gud på­bör­ja­de en and­lig ut­veck­lings­pro­cess vars syf­te det var att inom mig själv väc­ka ett kristus­med­ve­tan­de till liv – även om det­ta skul­le ses som en pro­cess som sträck­te sig över fle­ra liv.

Jag kom ti­digt i kon­takt med Rolf El­ving som blev min lä­ra­re och vän. Jag till­ta­la­des av den fri­het­li­ga håll­ning han och hans vän­ner hade till ana­ly­ser­na. Att allt vad jag gjor­de - var en sak mel­lan mig och Gud. Och om vi ska bju­da in ”den he­li­ga an­den” i våra liv (in­tui­tio­nen) mås­te vi vara san­na mot oss själ­va, föl­jan­des det vi in­om­bords an­ser vara rätt. Att allt vi gör – är vår guds­tjänst.

Ty­värr in­såg jag ock­så att den­na in­ställ­ning långt ifrån de­la­des av alla and­ra. Sug­ges­tion och grupp­bild­ning­ar sked­de fort­fa­ran­de – på de lägs­ta av ”käns­lor”, som svart­sju­ka, ego­ism och makt­be­gär. Själv för­sök­te jag hål­la mig bor­ta från den sor­tens män­ni­skor, föl­jan­des min in­spi­ra­tion och käns­la för det ge­nu­i­na. Men att sam­ar­be­ta med män­ni­skor är svårt. Långt ifrån alla sä­ger vad de tyc­ker och en del har dol­da agen­dor. Så jag har inte helt och hål­let lyc­kas med mina am­bi­tio­ner. Men av ska­dan blir man vis!

Det­ta har gjort att jag idag in­ser vär­det av att ar­be­ta i ho­mo­ge­na grup­per, så att alla som ar­be­tar i en grupp - vill det sam­ma. Där jag för egen del, på ing­et sätt vill tala om för and­ra, vad de ska göra och inte själv hel­ler vill bli fö­re­mål för dik­tat el­ler dik­ta­tur. Där det fria sam­ar­be­tet byg­ger på en våg­längds­käns­la, på att vi in­spi­re­rar varand­ra och att alla i grup­pen är and­li­ga in­di­vi­du­a­lis­ter. Som jag ser det, är det det­ta som Mar­ti­nus läg­ger upp till, när han ta­la­de om att sprid­ning­en av hans verk skul­le ske på det pri­va­ta ini­ti­a­ti­vets grund. Att vad den en­skil­de gör, är en sak mel­lan ho­nom och Gud själv. Och om kär­le­ken är vårt mål, så mås­te vi fri­gö­ra män­ni­skor, låta dem blom­ma upp. På den­na in­bör­des kär­lek är det vårt and­li­ga lär­jung­e­skap ska vila.

För egen del le­ver jag som jag lär. Jag är myc­ket re­li­giös, men min re­li­gi­o­si­tet är nå­got jag hål­ler in­om­bords. Jag spen­de­rar dyg­nets alla vak­na tim­mar i bön och me­di­ta­tion och tar mitt eget guds­för­hål­lan­de på störs­ta all­var. Ett guds­för­hål­lan­de som for­mats av 15 år med sömn­pro­blem, där det som mest har hand­lat om 5 – 6 dygn utan sömn. Där jag ef­ter att ha sökt lä­ka­re och me­di­cinsk hjälp, utan lös­ning på pro­ble­met – var tvung­en att inse att det­ta var Guds for­ce­ring av min ut­veck­ling, där det enda som hjälp­te, för att be­va­ra lugn och inre fatt­ning – var bön. Att pas­sa­gen ge­nom mitt get­se­ma­ne, min kors­fäs­tel­se var ound­vik­lig, plåg­sam men and­ligt ut­veck­lan­de. Där min pol­för­vand­ling på­skyn­da­des, där jag upp­lev­de två spon­ta­na kun­da­li­nires­ning­ar och i ef­ter­dy­ning­ar­na av des­sa fick öpp­nat upp min mot­sat­ta pol, upp­lev­de ”en kos­misk glimt”, vari jag i en vi­sion såg mig själv som en ho­mo­sex­u­ell kristus­lik ge­stalt.

En upp­le­vel­se som för mig klart och tyd­ligt vi­sar min and­li­ga re­sas mål. Även om det­ta mål lig­ger ett par liv bort. Det­ta in­ne­bär ock­så att jag har en syn på ho­mo­sex­u­a­li­tet och dub­bel­po­lig­het som skil­jer sig mar­kant från den som t.ex. Kurt Christi­an­sen läg­ger fram i sin bok ”Den seksu­el­le pol­för­vand­ling”. Men där jag i öv­rigt stö­der det han gör när det gäl­ler fak­si­milut­gå­van av Mar­ti­nus verk och den ut­märk­ta bi­o­gra­fi över Mar­ti­nus liv och hans saks histo­ria han gjort, trots mot­stånd från Mar­ti­nus In­sti­tut. Ett in­sti­tut som jag själv på ing­et sätt, öns­kar ha nå­got som helst att göra med. Ett In­sti­tut som ver­kar, om än omed­ve­tet, axla rol­len som sa­kens ”Sta­si” el­ler ”NSA” or­gan, en or­ga­ni­sa­tion som ef­ter­strä­var kon­troll och över­vak­ning av sina ”vän­ner”, där de­ras strä­van ef­ter kon­troll, i sin yt­ters­ta kon­se­kvens – är ett för­sök till - att kon­trol­le­ra Gud.

För egen del har jag star­tat nykul­tur.com där det är min am­bi­tion att åter igen för­e­na re­li­gi­on och po­li­tik. Att få in Guds roll i den po­li­tis­ka ut­veck­ling­en och visa att re­li­gi­on är lång­sik­tig po­li­tik och po­li­tik är kort­sik­tig re­li­gi­on. Att i sam­häl­let ver­ka för en and­lig, de­mo­kra­tisk, kom­mu­nis­tisk Kristus­po­li­tik. Kom­mer jag att få Mar­ti­nus In­sti­tut, dess råd och ad­vo­ka­ter att mot­ar­be­ta mig?

Claus Möl­ler

Läs mer

jan 22, 2015
claus
jan 22, 2015