När jag första gången 1983 kom till Martinus Center i Klint, hade jag känt till Martinus böcker i lite mer än tre års tid. Tjugo år gammal hade jag blivit medtagen till mitt första Martinus föredrag i Malmö, där Max Käck talade om konsten i relation till Martinus andliga världsbild. Där köpte jag min första bok av Martinus - Logik. Det blev inledningen till ett intensivt studium, där jag i snabb takt läste mig igenom Martinus alla böcker. Läsningen gick lätt - så mycket föll på plats, en ny syn på livet öppnade sig. I tre års tid sprang jag på föredrag, gick på två olika studiecirklar i veckan och sommaren 1983 hade jag sagt upp mitt jobb, min lägenhet, för att följande höst flytta till Göteborg för att på Martinus Center, vid Vasaplatsen studera under ledning av Rolf Elving som det året skulle påbörja en intensivkurs. Där gick vi under ett år igenom Livets bok 1 – 3, och fick börja öva oss i att muntligt presentera analyserna som kännetecknar Martinus författarskap.
Sommaren 1983 kom jag alltså för första gången till Klint, i Danmark där jag hade bokat in mig på sommarsäsongens alla sex veckor och fick för första gången min naivt godhjärtade syn på människor intresserade av dessa analyser – krossade. Jag var bjuden till te hos en äldre kvinna från Malmö i hennes sommarhus och talade naivt om alla dessa fantastiska människor jag fram tills dess mött. Hon skrattade åt mig och sa att jag nog skulle bli klokare. Hon fick rätt! Redan samma sommar fick jag berättat för mig, hur nära medarbetare till Martinus hade konspirerat mot honom och uttalat; att bara vi blir av med den ”gamle”, så ska vi nog få fart på det hela. Men Martinus överlevde dem alla, då de en efter en föll ifrån.
Efter den sommaren blev jag medarbetare i ”klintgruppen”, En samling människor som tog hand om skötseln av hus och mark på Centret i Klint. Då jag själv hade en yrkesmässig bakgrund som Murare var jag en välkommen och behövd kraft i detta sällskap. Vinterskolan startades också 1984, men jag hade fått nog av intensivstudier och flyttade tillbaks till Malmö, där jag hjälpte till med att arrangera föredrag, kurser och studiecirklar de nästa sexton åren. Parallellt med detta hjälpte jag till med skötseln av husen på Klint och fick åter igen se hur missämja, jalusi eller svartsjuka var förhärskande inom denna grupp. Man såg med avund på den skolaktivitet som pågick i den nybyggda paviljongen. Man talade gång på gång om att ”ånden og hånden” (anden och handen) var separerade, och över åren såg man till att sabotera förutsättningarna för ”skolans” verksamhet, genom att hela tiden pressa upp kraven på ekonomisk avkastning och fördyra för människor, att kunna studera Martinus samlade verk. Till sist stängde skolan och man förklarade ”att tiden inte var mogen” för att förverkliga Martinus uttalade önskan om en helårsskola i Klint.
I denna process kom det fram mycket kritik. Öppna brev skrevs, där man påpekade att man måste leva som man lär. En kritik som ignorerades och där man på ”gammalt klassiskt maner” slängde ut budbärarna, kritikerna, de som vågade ifrågasätta. Här valde man en auktoritär linje från Rådet för Martinus Institut, ignorerade sakfrågan och fokuserade på kritiken i sig själv. I valet mellan att söka sanning, rättvisa och Guds vilja, valde man diktatur och drog en ”tvångströja” över vår sak. De människor som blev föremål för denna ”tvångströja” fick gå i ”landsflykt”. Men det var också i denna process som tidskriften Ny Kultur startades och där det blåstes nytt liv i Kosmosgården i Varnhem. Där en ny kurs- och studieverksamhet etablerades med fokus på ett sommarprogram, där Martinus verk kunde studeras utifrån de källkritiska kriterier som var norm i samhället i övrigt. Här ville vi etablera en verksamhet som inte styrde och ställde med folk, utan tvärtom accepterade alla som de var och där det var vårt jobb att tjäna dessa människor, med den kunskap vi själva fått.
Själv var jag åskådare till denna process och under de första åren medarbetare både i Varnhem och på Martinus center i Klint. Men följde Martinus råd: att vara där du känner dig inspirerad. Jag funderade också mycket på varför Gud valde denna väg för vår sak och kom fram till att detta var Guds sätt att blåsa liv i det ”privata” initiativet. Jag såg klart och tydligt hur det var polförvandlingen som separerade de två grupperna. Där rådet valde den auktoritära linjen i kraft av att de var ”familjemänniskor”, vana vid en patriarkalisk struktur där de såg sig som bärare av Martinus andliga auktoritet och de mer polförvandlade människor som bara kunde böja sig för det de uppfattade som sant och riktigt. På detta sätt etablerades en struktur inom Martinus Institut som kvävde allt självständigt tänkande och där de människor som var självständiga och kreativa tvingades ut i det ”privata” initiativet.
Men Institutet valde också att mer och mer förlita sig på det gamla testamentets moralidé, att ständigt tala om copyrighten och att för egen del praktisera en halv gåvoprincip. Som den längst sittande rådsmedlemmen deklarerade i ett tal på Klint, där han citerade Kennedy: Det är inte en fråga om vad Institutet kan göra för er, utan vad ni kan göra för Institutet. Man avkrävde dessutom sina medarbetare lojalitet och lydnad, och när detta inte skedde, använde sig av alla de ”härskartekniker” vi idag mer och mer blir medvetna i. Tvekade inte att med domstolarnas makt få rätt, vilket Michasaken och rättegången mot våra danska vänner, som gjort det som Institutet inte ville göra, att förse de danska läsarna av Martinus litteratur med böcker, som inte ändrats och korrigerats av klåfingriga ”elever” till mästaren.
Med den valda vägen har man från Martinus Institut utvecklat en näst intill pervers attityd gentemot vår saks vänner. För vilken annan ”frivilligorganisation”, beroende av människor som brinner för en sak och som skänker den både tid och pengar, skulle lägga sin energi på en sådan rättsprocess. Hur kan ett Institut som står bakom ett bokverk, vars främsta mission det är att avskaffa gamla testamentets moralidé, använda sig av densamma kontra människor som vill hjälpa fram vår sak. Är det inte klart och tydligt att den väg man valde 1989 är en återvändsgränd. Måste det till en icke-våldskamp, en civil olydnadsaktion från människorna i det ”privata” initiativet, från sakens vänner som inte finner sig i Institutets tvångströja? Jag tror detta! För när en part hela tiden vill diktera den andres villkor, är ett samarbete inte möjligt.
Till tröst i denna sak kan sägas, att hela världen brottas med samma problem. Världen störtdyker mot diktatur och den enda befrielsen ur detta heter domedag, att vår gamla maktidé får dö och en ny demokratisk, kommunistisk anda växa fram. I denna anda är det av största vikt att inte dräpa någons inspiration och lust, för då berövar man i värsta fall en människa, "den helige anden”. Då är det inte Guds vilja man har för ögonen, utan diktatur man försöker verkställa.
För egen del gör jag bara det jag själv förnimmer att Gud vill att jag ska göra. Finns inte inspirationen och lusten, låter jag bli! Som jag ser det låter Gud mig hela tiden möta de människor jag ska arbeta med - för dem i min väg. Människor som blir mina vänner, mina medarbetare i Guds stora utvecklingsprojekt. Det har gjort att jag bland annat mött ett organisatorisk system geni, vars hjälp varit förutsättningen för projektet kring nykultur.com. Där vi skapat en plattform som nu servar ett hundratal, men som har tillväxt potential, teknisk sett för att kunna växa och serva millioner. Där det nu skapas datasystem som omöjliggör övervakning och kontroll, och vars syfte det är att framtvinga demokrati. System som vill föra ut den demokratiska processen till folket, bara de har en dator och en internetuppkoppling.
Claus Möller
claus