Logik = Kärlek

0 röster

Mar­ti­nus bok Lo­gik, har ge­nom sin ti­tel inte kun­nat und­gå upp­märk­sam­het, men är i aka­de­mis­ka kret­sar känd som en bok om lo­gik - som inte hand­lar om lo­gik. Och dess kri­ti­ker har rätt, då boken ar­gu­men­te­rar för ett helt an­norlun­da för­håll­nings­sätt till äm­net, än vad som är van­ligt. Där Mar­ti­nus häv­dar att det är na­tu­ren och li­vets lag­bun­den­het som är grun­den för allt som har med lo­gik att göra. Att det är des­sa lag­bund­na livs­pro­ces­ser som lärt oss äm­net lo­gik. Mar­ti­nus fram­läg­ger dess­utom tan­ken att lo­gik och kär­lek har med varand­ra att göra, och han ar­gu­men­te­rar för att det finns en ”ge­ne­ral­lo­gik”, som vår ve­ten­skap av idag, ännu inte har upp­täckt. Vil­ket är; att det är det le­van­de som styr det ”döda”. Att det finns tan­ke, med­ve­tan­de och nå­got le­van­de bakom alla ska­pel­se­pro­ces­ser vi ser i li­vet och ma­te­ri­an. Samt att det inte finns nå­gon prin­ci­piell skill­nad mel­lan det vi kal­lar mikro­kos­mos och mak­ro­kos­mos. Att kos­mos ska ses som en hel­het och att prin­ci­per­na för det­ta liv, fram­trä­der tyd­li­gast här i vår värld, som kan be­trak­tas som ett mel­lan­kos­mos.

Där det i vår värld, finns med­ve­tan­de, tan­ke och ska­pan­de liv bakom allt vad män­ni­skan har åstad­kom­mit och där vi som sagt har na­tu­rens lo­gik som mått­stock för vår egen ska­pel­se. Där vi vet att en bok inte bli­vit till ge­nom en ex­plo­sion i ett tryc­ke­ri, att ett hus inte ska­pas utan en ar­ki­tekt, att alla de nyt­to­fö­re­mål vi in­dust­ri­ellt och hant­verks­mäs­sigt ska­pat, krä­ver ett icke ringa mått av kun­ska­per. Men där vi i vår kul­tur - är för­blin­da­de av fö­re­ställ­ning­en och tron på att det är slump och till­fäl­lig­he­ter som grun­den för vår världs till­bli­vel­se och ex­istens. En tan­ke som är lika ab­surd som den krist­na tron på att Gud bok­stav­li­gen ska­pa­de allt, him­mel och jord på 6 da­gar. Att man kan ska­pa ”någon­ting” ut­i­från ”ingen­ting”.

Boken Lo­gik, av Mar­ti­nus är dess­utom som jag ser det, en bok vars tan­kar är så po­li­tiskt inkor­rek­ta, att hela vårt in­tel­lek­tu­el­la väns­ter­po­li­tis­ka tan­ke­gods av idag, som är grun­dat på ett­livs­per­spek­tiv, kom­mer på skam. Då den häv­dar att vi i mänsk­lig­he­ten kan se en evo­lu­tio­när sti­gan­de pro­cess, när vi stu­de­rar det mänsk­li­ga psy­ket. En pro­cess som sträc­ker sig från djur­ri­kets värld, mot ett nytt evo­lu­tio­närt steg el­ler ”rike” i till­va­ron, som Mar­ti­nus kal­lar ”det rik­ti­ga män­ni­sko­ri­ket”. Det rike som Je­sus häv­da­de ännu inte var av den­na värld, men som Mar­ti­nus me­nar i vår tid, hål­ler på att ta ma­te­ri­ell syn­lig form. En tan­ke som full­stän­digt vän­der upp och ner på idén; att det är ”den star­kes rätt” som le­gi­ti­me­rar all ut­veck­ling och tvärtom lyf­ter fram ”kär­le­ken” som slut­re­sul­ta­tet av all mänsk­li­ga in­ter­ak­tion. Där vi kan se en ut­veck­ling från pri­mi­ti­vi­tet till in­tel­lek­tu­a­li­tet, från bru­ta­li­tet till hu­ma­ni­tet, från hat till kär­lek.

Men där vi sam­ti­digt i da­gens ka­osar­ta­de sam­hälls­till­stånd - ser ett kul­tur­sa­bo­tage av glo­ba­la di­men­sio­ner. Ett kul­tur­sa­bo­tage som har vår bris­tan­de för­må­ga att tän­ka och hand­la lo­giskt till grund. Där Mar­ti­nus häv­dar att lös­ning­en på det­ta di­lem­ma är att in­di­vi­den mås­te lära sig an­vän­da sitt för­stånd på li­vets alla om­rå­den – ma­te­ri­ellt som re­li­giöst. Att det är från­va­ron av des­sa för­stånds­för­må­gor som får in­di­vi­der, lik­väl som hela folk att bete sig bar­ba­riskt, pri­mi­tivt och våld­samt, med smär­ta, li­dan­de och död – som re­sul­tat.

Värl­den be­fin­ner sig så­le­des i en fy­sisk, så­väl som and­lig kris. Där blind tro är en stor del av värl­dens pro­blem. Men det hand­lar inte bara om blind re­li­giös tro, utan ock­så om en ate­is­tisk och ma­te­ri­ell över­tro i kom­bi­na­tion med en po­li­tik med drag åt dik­ta­tur och tvångs­po­li­tik, som får värl­den att upp­fyl­la alla re­li­gi­o­ners pro­fe­ti­or om do­me­dag, rag­narök och un­der­gång för den hu­ma­na ci­vi­li­sa­tions­tan­ken. Mar­ti­nus be­skri­ver den­na pro­cess i ett av boken Lo­giks ka­pi­tel, med en så klar tan­ke­gång att man häp­nar.

”Var­je växt re­pre­sen­te­rar allt­så en form av liv. Liv åter­i­gen är det sam­ma som ”med­ve­tan­de”. ”Med­ve­tan­de” kan inte ex­i­ste­ra utan att ut­gö­ra en el­ler an­nan form av ”men­ta­li­tet”. ”Men­ta­li­tet” åter är det sam­ma som en kom­bi­na­tion av livs­funk­tio­ner, sam­la­de och knut­na till ett ”jag”, som just i form av den­na kom­bi­na­tion fram­trä­der i till­va­ron som ”ett le­van­de vä­sen”. Vill­ko­ret för be­teck­ning­en ”le­van­de vä­sen” är sålun­da ab­so­lut inte , att den­na men­ta­la kom­bi­na­tio­nen fram­trä­der som en ”män­ni­ska” el­ler ett ”djur” un­der de spe­ci­el­la for­mer vi lärt kän­na här på jor­den. Det är gi­vet, att jor­den en­dast rym­mer en myc­ket be­grän­sad del av alla de oänd­li­ga möj­lig­he­ter, un­der vil­ket li­vet kan upp­stå, blomst­ra och ma­ni­fe­ste­ra sig. Att säga, att en an­nan him­la­kropp inte är be­bodd, bara för att den har en an­nan at­mo­sfär, en an­nan nor­mal­tem­pe­ra­tur, en an­nan spe­ci­fik vikt och and­ra ljus­för­hål­lan­den än jor­den, det­ta är lika barns­ligt och oin­tel­lek­tu­ellt som forn­ti­dens ast­ro­no­mis­ka upp­fatt­ning­ar och kan jäm­stäl­las med be­rät­tel­ser­na att jor­den är platt som en pann­ka­ka och bärs upp av ett par jät­te­e­le­fan­ter el­ler ”att jor­den står stil­la” och so­len ”går upp” och ”går ner”.

Ge­nom den and­li­ga ve­ten­ska­pen blir man snabbt för­tro­gen med det fak­tum, att allt är ut­tryck för liv – var­je rö­rel­se, var­je ljud, var­je färg – ja att över­hu­vud ta­get ingen­ting i värl­den kan ex­i­ste­ra utan att vara li­vets kän­ne­tec­ken. Var­je him­la­kropp, var­je stjär­na, var­je sol är en be­bodd värld. Ja, inte ens ko­me­ter och me­te­o­rer kan kom­ma ut­an­för li­vets om­rå­de, kan up­pen­ba­ra sig som kon­cent­ra­tio­ner av vib­ra­tio­ner, strå­lar, vå­gor el­ler rö­rel­ser, vil­ka ju omöj­ligt kan vara ut­tryck för ”dö­den”. En­dast den ab­so­lu­ta still­he­ten el­ler oför­än­der­lig­he­ten kan vara dö­dens kän­ne­mär­ke. Och då nå­gon så­dan oför­än­der­lig­het inte ex­i­ste­rar i till­va­ron, ser vi här – som så ofta ti­di­ga­re i mitt ar­be­te – att dö­den inte kan vara nå­gon re­a­li­tet utan en­dast en tänkt mot­sätt­ning till det fak­tis­ka för­hål­lan­det, dvs. en tänkt mot­sätt­ning till verk­lig­he­ten. Men en mot­sätt­ning till verk­lig­he­ten kan en­dast vara overk­lig­he­ten och blir så­le­des orubb­ligt dö­dens ana­lys.

Alla klot el­ler him­la­krop­par, alla so­lar, är allt­så be­bod­da värl­dar. Men för att vara ”be­bod­da värl­dar”fodras ju inte att de ska vara be­fol­ka­de med jor­dis­ka män­ni­skor och djur. Att tro att våra jor­dis­ka hun­dar, kat­tor, apor, kro­ko­di­ler, or­mar och pa­pe­go­jor etc. skul­le vara de enda vä­sen, de enda livsytt­ring­ar, med vil­ket det oänd­li­ga världs­all­tets omätt­li­ga gi­gan­ter el­ler jät­teklot kan be­fol­kas, och att den­na ”be­folk­ning” är det enda som be­rät­ti­gar till be­teck­ning­en ”be­bod­da värl­dar”, det­ta är ju att till­be dö­den istäl­let för li­vet, helt bort­sett från att en så­dan tro el­ler upp­fatt­ning av­slö­jar na­i­vi­tet och okun­nig­het. Det visa näm­li­gen, att man ännu inte för­står, att var­je form av ener­gi är en men­tal egen­skap och så­le­des inte kan ex­i­ste­ra utan att vara ut­tryck för liv, lik­gil­tigt om den vi­sar sig som järn, gra­nit el­ler mar­mor el­ler flam­mar som eld, blixt el­ler tan­ke, samt att man gett vår jord be­teck­ning­en ”be­bodd värld”, en­dast på grund av de av män­ni­skor­na kän­da sta­di­er av ener­gins evi­ga krets­lopp, vil­ket ytt­rar sig som kött och blod.

Men om liv en­dast kun­de ytt­ra sig i kött och blod, hur skul­le då köt­tet och blo­det ha bli­vit till? - Det är dock ett fak­tum, att det fun­nits en tid, då det inte var till, ef­tersom jor­den en gång var en flam­man­de eld- el­ler sol­mas­sa och så­le­des helt utan nå­got kött och blod. Och om det­ta till­stånd skall be­trak­tas som ut­tryck för liv­lös­het, så mås­te det vara den­na liv­lös­het som fram­bragt de ani­ma­lis­ka vä­sen­de­na. Men det­ta vore att på­stå, att det är de döda ting­en som fram­bragt de le­van­de. Kan det­ta vara lo­gik? Det är väl inte de ska­pa­de ting­en som fram­bring­ar ska­pa­ren. Det kan ald­rig vara tec­ken på nor­malt för­stånd el­ler för­nuft att anse att liv­lös­het är or­sak till nå­got.

Är inte liv­lös­het ab­so­lut still­het? Kan liv­lös­het vara upp­ho­vet till en ska­pel­se, som på alla om­rå­den up­pen­ba­rar den all­ra högs­ta in­tel­lek­tu­a­li­tet och som i verk­lig­he­ten är fö­re­bil­den för all full­kom­lig mänsk­lig pro­duk­tion? - Och finns det inte lika myc­ket vib­ra­tion och rö­rel­se, för­vand­ling och ska­pel­se, lo­gik och plan­mäs­sig­het i ma­te­ri­en ut­an­för de ani­ma­lis­ka vä­sen­de­nas om­rå­de som inom det­ta? - Och dess­utom, hur myc­ket fyl­ler de ani­ma­lis­ka vä­sen­de­na upp av världs­all­tets sam­la­de ma­te­ria? - Hur myc­ket av världs­all­tets sam­la­de liv ytt­rar sig som kött och blod? - Hur stor är den sam­la­de vik­ten av de ani­ma­lis­ka vä­sen­de­nas ma­te­ria i för­hål­lan­de till det omät­li­ga kvan­tum av ma­te­ria som ex­i­ste­rar un­der and­ra for­mer? - Är den inte helt ”mik­ro­sko­pisk”? - Hur myc­ket väger inte de väl­di­ga oce­a­ner­nas vat­ten­mas­sor, hur många tons vikt re­pre­sen­te­rar inte jor­dens mi­ne­ral-, gra­nit- och me­tall­för­råd? - Och vad skall man säga om so­lens, vars stor­lek mot­sva­rar hund­ra­tals jord­klot? - Och när den­na i sin tur bara är en dvärgsol i för­hål­lan­de till många and­ra so­lar, och des­sa stör­re el­ler mind­re him­la­jät­tar bil­dar hela sam­häl­len el­ler grup­per, ja stundom är så tal­ri­ka att de var för sig en­dast ut­gör en­he­ter i ly­san­de mak­ro­kos­mis­ka dim­mor, vart tar då livs­for­men ”kött och blod” vägen? Krym­per den inte ihop till ”rena in­tet”? - Är det inte tyd­ligt, att den­na ma­te­ri­e­form är en av världs­all­tets obe­tyd­li­gas­te i för­hål­lan­de till de ex­i­ste­ran­de jät­te­mas­sor­na av öv­rig ma­te­ria, ge­nom vil­ken plan­mäs­sig rö­rel­se och ener­gi i lika hög grad gör sig gäl­lan­de?

Om man på­står, att en­dast världs­all­tets ani­ma­lis­ka ma­te­ria – ja även om man tar med den ve­ge­ta­bi­lis­ka - är ut­tryck för liv, så skul­le världs­all­tets sam­la­de ma­te­ri­e­mas­sa, i dess sam­la­de glö­dan­de sol­mas­sor, vara så för­svin­nan­de li­tet, att den om världs­all­tet t.ex. vore en män­ni­sko­kropp, skul­le det i den­na kropp inte ens fin­nas liv till­räck­ligt för ett enda hu­vud­hår, ja inte till en enda mik­ro­sko­piskt li­ten cell el­ler blod­kropp. - Om man un­der så­da­na om­stän­dig­he­ter an­slu­ter sig till upp­fatt­ning­en, att en­dast ve­ge­ta­bi­liskt och ani­ma­lisk ma­te­ria är ut­tryck för liv, be­ty­der inte det­ta då att man dyr­kar dö­den i stäl­let för li­vet? - Är inte en så­dan dyr­kan det­sam­ma som ”av­gu­da­dyr­kan”, är den inte ett blint fam­lan­de i mörk­ret, en tro el­ler upp­fatt­ning utan me­ning, utan lo­gik och utan plan?

Att leva i en till­va­ro, där dö­den är i en så över­väl­di­gan­de ma­jo­ri­tet, är det inte som att hänga i en fall­skärm som stör­tar ned ge­nom luf­ten utan att veck­la ut sig? - Kan li­vet vara mera om­gi­vet av dö­den än i en så­dan si­tu­a­tion?

- Om re­li­gi­o­nens, fi­lo­so­fins och ve­ten­ska­pens män lär män­ni­skor­na, att en­dast de ve­ge­ta­bi­lis­ka och ani­ma­lis­ka ma­te­ri­er­na är ut­tryck för liv och all an­nan ma­te­ria är liv­lös, då lär de ju i själ­va ver­ket, om än omed­ve­tet, att världs­all­tet är en liv­lös öken, ett öde och ofrukt­bart dö­dens rike, i vil­ket li­vet en­dast är ett dammkorn, så li­tet att man inte kan få syn på det i det star­kas­te mik­ro­skop. Och om man sam­ti­digt pre­di­kar, att en­dast en yt­terst li­ten bråk­del av det­ta liv skall upp­nå ”sa­lig­het”, ”evigt liv”, me­dan den öv­ri­ga de­len skall ut­läm­nas till ”för­tap­pel­se” och ”död”, då blir det ju ök­nen, liv­lös­he­ten, dö­den och tom­he­ten som väx­er och bre­der ut sig, och li­vet som krym­per ihop. Den ut­lo­va­de ”nya him­len” och ”nya jor­den” i vil­ken de ”ogud­ak­ti­ga” är ”utro­ta­de”, är allt­så ännu fat­ti­ga­re på kött och blod och blir där­i­ge­nom ännu mer ut­blot­tad på liv, blir ännu mer mik­ro­sko­pisk i för­hål­lan­de till ”dö­dens” väl­de, än det nu­va­ran­de jord­klo­tet.

- Men kan det vara rik­tigt? - Kan en så­dan lära el­ler för­kun­nel­se vara ”vägen, san­ning­en och li­vet”? - Är inte de som för­kun­nar och lär dy­likt dö­dens apost­lar i stäl­let för li­vets? Är det inte ”dö­dens” bud­skap de ro­par ut från kyr­kor­nas pre­dik­sto­lar, från sko­lor­nas och uni­ver­si­te­tens ta­lar­sto­lar? - Blir inte det­ta bud­skap mera till ”dö­dens” fa­vör, ju mer man ro­par om ”död” och ”för­in­tel­se”, om ”Guds vre­de”, ”straff” och ”ut­plå­ning”? – Kan ett liv, som re­dan för­ut är ”mik­ro­sko­piskt” li­tet in­för ”dö­dens” ”omät­li­ga ma­jo­ri­tet”, bli stör­re och star­ka­re ge­nom att häm­nas, straf­fa, lem­läs­ta och ut­plå­na nå­got av sig självt? - Blir inte den­na pro­cess en tri­but till ”dö­dens” re­dan för­ut ”mäk­ti­ga ma­je­stät”? - Är det inte ”dö­den” man dyr­kar, är det inte till den man off­rar, när ”sjä­lar bränns i hel­ve­tet”, när ”sjä­lar går för­tap­pa­de”? -

Jag kan inte inse an­nat än att det­ta är en över­mo­dig döds­kult. Och då det är li­vet som ”off­ras”, li­vet som ”bränns”, li­vet som ”ut­släcks” el­ler ”utro­tas”, kan det bara bli mind­re och mind­re och där­med sva­ga­re och sva­ga­re i för­hål­lan­de till den ”allt upp­fyl­lan­de”, ”al­le­stä­des när­va­ran­de” ”döda ma­te­ri­en”. Och kan då inte des­sa ”apost­lars” mot­to med rät­ta ut­tryc­kas sålun­da: Vi är kaos, osan­ning­en och dö­den? - Är det mån­ne inte på ti­den att män­ni­skor­na bör­jar vak­na upp och tän­ka li­tet över vad det egent­li­gen är som ser­ve­ras dem un­der eti­ket­ten ”Guds ord”? - Och är det inte lika så vik­tigt att de, som äg­nar sig åt att lära och väg­le­da and­ra män­ni­skor, bör­jar un­der­sö­ka, om de nu ock­så själ­va är i kon­takt med ”vägen, san­ning­en och li­vet” el­ler om de är re­pre­sen­tan­ter för ovan­nämn­da mot­to ”kaos, osan­ning­en och dö­den”. Det är inte lik­gil­tigt, vil­ket av des­sa två mot­ton man gör till va­ne­med­ve­tan­de i sitt eget och and­ras liv.”

Tex­ten ovan hit­tar ni i Ka­pi­tel 76 i boken Lo­gik av Mar­ti­nus och är en av de an­led­ning­ar till att jag äls­kar Mar­ti­nus, att jag läst hans bok upp mot tio till tolv gång­er de se­nas­te tret­tio­fem åren, på både svens­ka och dans­ka och va­rit ige­nom boken i ota­li­ga stu­die­cirk­lar. Vad Mar­ti­nus vi­sar i boken Lo­gik är nöd­vän­dig­he­ten av att ut­veck­la en and­lig ve­ten­skap, som fun­da­ment för en mänsk­lig mo­ral, att re­li­gi­o­ner­nas kär­na och kär­leks­bud­skap kan fram­läg­gas som ett orubb­ligt ve­ten­skap­ligt fak­tum och att den mänsk­li­ga ci­vi­li­sa­tions­pro­ces­sen vil­lar på ett helt an­nat fun­da­ment, än det vi fått oss till dels via den all­män­na skol­un­der­vis­ning­en.

Läs mer

dec 27, 2016 i Bokrecensioner
claus
dec 27, 2016

Vänligen logga in eller registrera att kommentera denna diskussion.

1 Kommentar

0 röster

Bland ma­te­ri­a­lis­tis­ka män­ni­skor finns de som på all­var tror att allt le­van­de, så­väl män­ni­skor som djur och alla and­ra for­mer av liv i världs­all­tet och där­med ock­så na­tu­rens lo­gis­ka pro­ces­ser, har bli­vit till av sig själ­va utan nå­got som helst ska­pan­de ele­ment, allt­så utan en le­van­de ska­pa­re bakom. De kan omöj­ligt fat­ta att det finns en över­läg­sen sty­ran­de makt bakom varen­da de­talj i na­tu­rens omätt­li­ga ska­pel­se. De an­ser det vara över­tro att det skul­le fin­nas en lo­gisk, sty­ran­de makt bakom hela världs­all­tets lo­gis­ka ska­pel­se­pro­ces­ser. Det­ta be­ty­der allt­så att alla lo­gis­ka, ska­pa­de ting har till­kom­mit av sig själ­va av en till­fäl­lig­het. Det är egent­li­gen märk­ligt att nå­gon kan få en så­dan upp­fatt­ning, ef­tersom de ald­rig nå­gon­sin inom sina egna sin­nens räck­vidd har sett el­ler be­vitt­nat att en lo­gisk ska­pel­se bli­vit till av sig själv. Så långt som en män­niskas tan­ke­för­må­ga räc­ker, är det ett orubb­ligt fak­tum att en lo­gisk ska­pel­se bara kan byg­gas med hjälp av tän­kan­de. En lo­gisk ska­pel­se kan så­le­des en­bart ma­ni­fe­ste­ras ge­nom ve­tan­de, be­gär, vil­ja, käns­la, in­tel­li­gens, min­ne och den nöd­vän­di­ga kun­ska­pen. Om en ar­ki­tekt el­ler in­gen­jör och and­ra ska­pan­de ex­per­ter inte hade des­sa egen­ska­per i sitt med­ve­tan­de, hur skul­le de då kun­na ska­pa lo­gis­ka kon­struk­tio­ner el­ler ska­pa­de fö­re­te­el­ser? Hur skul­le de ko­los­sa­la, lo­gis­ka ska­pel­ser som i dag finns över hela värl­den kun­na bli till, om det inte fanns le­van­de vä­sen som ma­ni­fe­ste­ra­de dem? Där­för har man hel­ler ald­rig sett att ett hus, en ma­skin, ett tåg, en flyg­ma­skin, en bil, ja, inte ens en tänd­stic­ka el­ler en knapp­nål, har kun­nat ska­pa sig själv. Var finns det inom en män­niskas för­nim­mel­se­om­rå­de nå­got av des­sa el­ler lik­nan­de ting som ska­pat sig själ­va? Hur kan det då vara lo­giskt att anta att den­na väl­di­ga mängd lo­gis­ka ska­pel­se­pro­ces­ser har ska­pat sig själ­va, då det mås­te ha in­träf­fat först för att jor­dens män­ni­skor och djur i dag ska kun­na fram­trä­da som re­pre­sen­tan­ter för och vitt­nes­börd om na­tu­rens ko­los­sa­la, lo­gis­ka ska­par­för­må­ga? Av­slö­jar den inte sam­ma med­ve­tan­de­e­gen­ska­per som män­ni­skan mås­te ha för att kun­na ma­ni­fe­ste­ra lo­gisk ska­pel­se el­ler ma­ni­fes­ta­tion? Är inte mi­ne­ral­ri­ket lo­gisk till sin struk­tur? Är inte växtri­ket lo­giskt upp­byggt? Är inte dju­rens och män­ni­skor­nas or­ga­nis­mer ut­tryck för högs­ta lo­gik el­ler ge­ni­al ska­pel­se? Är inte na­tu­ren lika lo­giskt ska­pad? Vitt­nar inte vårt lil­la jord­klot lika myc­ket om lo­gik? Hur skul­le des­sa le­van­de vä­sen kun­na leva på klo­tet, om det inte var en lo­gisk ska­pel­se som kun­de upp­fyl­la alla de krav som ställs för att le­van­de vä­sen ska kun­na leva på det, och till och med ha det bra ef­ter hand som de själ­va ut­veck­lar sin lo­gis­ka för­må­ga att ska­pa fred och kär­lek?

Vad ska man säga om de mil­jo­ner stjär­nor, sol­sy­stem och vin­ter­ga­tor som ly­ser i världs­rym­den? Tror man att de är rena till­fäl­lig­he­ter? Tror man att des­sa omätt­li­ga oce­a­ner av gi­gan­tis­ka kraf­ter finns till för ingen­ting? Var­för skul­le de inte ge liv och vär­me och livs­möj­lig­he­ter för my­ri­a­der av le­van­de vä­sen lik­som vårt eget lil­la jord­klot och sol­sy­stem? Är det inte ett fak­tum att en en­das­te drop­pe myr­vat­ten är fylld är fylld med le­van­de vä­sen el­ler livs­for­mer och allt­så ger liv? Var­för skul­le världs­all­tets gi­gan­tis­ka sy­stem av vin­ter­ga­tor, som är mil­jar­der och åter mil­jar­der gång­er stör­re sy­stem, inte ge ljus, vär­me och liv till le­van­de vä­sen? Hur kan det vara lo­giskt att upp­fat­ta att des­sa enor­ma om­rå­den skul­le vara döda, olo­gis­ka och in­tets­ä­gan­de pro­ces­ser när varen­da li­ten plätt på jor­den har byggts för att ge liv? Att män­ni­skor tror att det bara finns liv inom de om­rå­den som de kan se med sina fy­sis­ka sin­nen, är ab­so­lut ing­et be­vis för att det inte skul­le fin­nas liv och med­ve­tan­de, in­tel­li­gens och käns­la, ja, dess­utom en käns­la som kul­mi­ne­rar i all­kär­lek och all­vis­dom, bakom världs­all­tets oce­a­ner av liv och ma­te­ria. Na­tur­ligt­vis är inte alla pla­ne­ter på sam­ma ut­veck­lings­steg. Det finns pla­ne­ter som är gam­la och som hål­ler på att bli obe­bo­e­li­ga för liv, lik­som det finns unga pla­ne­ter där li­vet väx­er mot full­kom­lig­he­ten, det finns pla­ne­ter som är helt döda, och det finns pla­ne­ter som är blomst­ran­de boplat­ser för fär­di­ga män­ni­skor som Guds av­bild, lika ho­nom.

Det finns män­ni­skor som upp­fat­tar hela världs­rym­dens enor­ma käl­lor av liv i form av so­lens och stjär­nor­nas strål­flö­de en­bart som döda kraf­ter, som var­ken kan ge ljus och vär­me till nå­gon som helst form av nå­got le­van­de ut­ö­ver vår egen lil­la värld, som är ett dammkorn i det­ta omätt­li­ga ljus- och kraft­väl­de. Den­na upp­fatt­ning kan en­dast bero på män­ni­skor­nas ännu out­veck­la­de sin­nes­för­må­gor. De kan ännu inte se lös­ning­en på li­vets myste­ri­um fram­trä­da som härs­kan­de all­vis­dom och all­kär­lek. Att des­sa egen­ska­per inte kan fin­nas en­bart i rum­met, att de bara kan fin­nas som egen­ska­per hos le­van­de vä­sen, mås­te det väl gå att lo­giskt upp­fat­ta? Det är sak sam­ma om man vill kal­la det­ta le­van­de vä­sen ”För­syn” el­ler ”Gu­dom”. Ab­so­lut alla vä­sen ska kom­ma att i va­ket dags­med­ve­tan­de upp­le­va det­ta vä­sen ge­nom själv­syn när de ge­nom sin ut­veck­ling och sina kar­maupp­le­vel­ser har bli­vit till­räck­ligt mog­na för det. Det­ta le­van­de vä­sen är allt­så alla tings ska­pa­re, och världs­all­tet är det­ta vä­sens or­ga­nism i vil­ken vi alla ”le­ver, rör oss och är till”. Att gå emot den­na upp­fatt­ning av världs­all­tets struk­tur och iden­ti­tet, som är ett fak­tum för den fär­di­ga män­ni­skan som Guds av­bild, lik ho­nom, kom­mer att leda till to­talt kaos i tan­ke­värl­den hos vä­sen­de­na i frå­ga och till den fel­ak­ti­ga tron att allt blir till av sig självt.

Att det finns män­ni­skor som ännu inte kan fat­ta livs­myste­ri­ets lös­ning, mås­te man här, lik­som med all an­nan bris­tan­de för­stå­el­se av li­vets myste­ri­um, över­se med och to­le­re­ra. Ting och ob­jekt som män­ni­skor ännu inte har fått sina sin­nes­för­må­gor till­räck­ligt ut­veck­la­de för att kun­na för­stå, kan na­tur­ligt­vis omöj­ligt bli verk­lig­het el­ler san­ning för dem. Det tjä­nar ingen­ting till att dis­ku­te­ra. Men ut­veck­ling­en el­ler Guds ska­pel­se av män­ni­skan står inte stil­la, och en dag kom­mer även de att gläd­ja sig åt det evigt le­van­de, sty­ran­de i världs­all­tet, näm­li­gen Gu­do­men, all­vis­do­men och all­kär­le­ken.

Det är kul­mi­na­tion av miss­för­stånd att tro att en lo­gisk ska­pel­se kan bli till av sig själv utan en le­van­de upp­hovs be­gär, vil­ja och kun­skap. Finns det nå­gon stör­re vill­fa­rel­se? Hur skul­le nå­got kun­na stri­da mer mot verk­lig­he­ten el­ler män­ni­skors in­tel­lek­tu­el­la er­fa­ren­he­ter? Med den­na över­tro har dess upp­hov kom­mit så långt bort från den verk­li­ga san­ning­en om li­vet som över hu­vud ta­get är möj­ligt. Men män­ni­skan med den­na över­tro be­hö­ver inte vara en pri­mi­tiv el­ler oin­tel­lek­tu­ell män­ni­ska rent ma­te­ri­ellt sett. Hon kan till och med vara en fram­trä­dan­de ve­ten­skaps­man i rent ma­te­ri­ell forsk­ning och ve­tan­de. Hur kan det då kom­ma sig att en så in­tel­lek­tu­ell män­ni­ska kan tro på att nå­got el­ler själ­va världs­all­tets och dess oce­an av lo­gisk upp­bygg­nad el­ler ska­pel­se­pro­ces­ser kan ha bli­vit till av sig självt? Det be­ror ute­slu­tan­de på vä­sen­dets ännu out­veck­la­de psy­kis­ka be­gåv­ning. Det har fort­fa­ran­de, mitt i sin ma­te­ri­el­la, ve­ten­skap­li­ga forsk­ning el­ler er­fa­ren­het, inte nått fram till att iakt­ta ut­veck­ling­en på rätt sätt. In­di­vi­den i frå­ga har inte i till­räck­lig grad lagt mär­ke till att de le­van­de vä­sen­de­na ut­veck­las från läg­re till hög­re ut­veck­lings­sta­di­er, vil­ket i sin tur be­ty­der att de ut­veck­las från läg­re sin­nes­för­må­gor till hög­re och hög­re el­ler mer och mer ut­veck­la­de upp­le­vel­se­för­må­gor och där­med i mot­sva­ran­de grad fått en vi­da­re kän­ne­dom om li­vet el­ler till­va­ron. Den­na ut­veck­ling av sin­ne­na sträc­ker sig ända från mi­ne­ral­livs­for­mer­na, växt­livs­for­mer­na, djur­livs­for­mer­na och fram till den nu­va­ran­de jor­dis­ka män­ni­skan. Jord­män­ni­sko­till­stån­det är den högs­ta for­men för ut­veck­ling av den drä­pan­de prin­ci­pen. Jord­män­ni­skor­na av i dag har bli­vit ex­per­ter på att ut­veck­la mörk­rets kul­mi­na­tion.

Men ut­veck­ling­en står inte stil­la. Djä­vuls­med­ve­tan­det är inte det slut­li­ga må­let för Guds ska­pel­se av män­ni­skan till sin av­bild, till att vara lik ho­nom. Ge­nom kul­mi­na­tio­nen av in­bör­des mör­dan­de, lem­läs­tan­de, död och un­der­gång fram­står de jor­dis­ka män­ni­skor­na så­le­des här som ännu myc­ket ofull­kom­li­ga i att vara verk­li­ga fär­di­ga män­ni­skor, det vill säga män­ni­skan som Guds av­bild, ska­pad till att vara lik ho­nom. Den­na mör­ker­till­va­ro, som ru­var över den jor­dis­ka mänsk­lig­he­ten, är allt­så en ut­veck­lingse­pok el­ler ett sär­skilt steg på den ut­veck­lings­ste­ge som ska föra dem ut ur djä­vuls- el­ler krigs­e­po­kens mör­ker och fram till en lika strå­lan­de ljustill­va­ro som djä­vul­se­po­kens steg i dag är mör­ker. Den in­ne­bär en in­vig­ning av män­ni­skan i vad som är ont och vad som är gott. Om män­ni­skan inte kom ige­nom det­ta mör­ka om­rå­de på ut­veck­lings­te­gen, skul­le hon omöj­ligt få kun­skap om gott och ont och skul­le där­med vara to­talt av­sku­ren från att nå­gon­sin bli den fär­di­ga män­ni­skan el­ler det ljus­vä­sen som ut­gör en Kristus, vars men­ta­li­tet ute­slu­tan­de är all­kär­lek och all­vis­dom och den åt­föl­jan­de ska­pel­sen av livs­gläd­je och konst för allt och alla.

Men män­ni­skor­na med sin ma­te­ri­el­la ve­ten­skap har inte myc­ket mer kun­skap om den­na ut­veck­ling än det de vet om den jor­dis­ka män­ni­skan. Man är där­för be­nä­gen att tro att det nu­va­ran­de till­stån­det i ut­veck­ling­en, på sam­ma sätt som alla de and­ra ti­di­ga­re sta­di­er i ut­veck­ling­en, mi­ne­ral-, växt-, och djur­ri­ket, bara är ett över­gå­en­de sta­di­um i ut­veck­ling­en. Den ma­te­ri­a­lis­tis­ka män­ni­skan har mer el­ler mind­re den upp­fatt­ning­en att den jor­dis­ka män­ni­skans nu­va­ran­de till­stånd är höjd­punk­ten el­ler det högs­ta ut­veck­la­de till­stånd som ett le­van­de vä­sen kan upp­nå, och att det inte finns hög­re livs­for­mer el­ler till­va­ro­plan. Tack vare ve­ten­ska­pen kan de kanske med nöd och näp­pe tro på att mikro­kos­mos är le­van­de, men att mak­ro­kos­mos, det vill säga vin­ter­gats­sy­ste­met, so­lar, och and­ra him­la­krop­par, skul­le vara ut­tryck för le­van­de vä­sen, är de helt oför­mög­na att för­stå el­ler fat­ta. Att Bi­beln be­rät­tar att män­ni­skan ska ut­veck­las till Guds av­bild, till att bli lik ho­nom, är ock­så mer el­ler mind­re vild fan­ta­si el­ler overk­lig­het för dem. Där­för är de tvung­na att upp­fat­ta till­va­ron el­ler lös­ning­en på livs­myste­ri­et som en till­fäl­lig­het, grun­dad på de­ras ännu myc­ket be­grän­sa­de kos­mis­ka för­nim­mel­se­för­må­ga. Det man inte har sin­nen till att kun­na upp­le­va, kan omöj­ligt bli till verk­lig­het för en.

Text fån Mar­ti­nus bok, Den in­tel­lek­tu­el­la kris­ten­do­men, stk. 87 och 88.

Läs mer

apr 3, 2017
claus
apr 3, 2017