Här i Göteborg har det öppnats flera nya vegetariska restauranger de senaste åren. Vegan-, raw food-, indiska och medelhavsinspirerade restauranger gör, tillsammans med de klassiska husmansvegetariska ställena som funnits sen 70-talet, livet lättare att leva för alla oss som valt denna livsstil.
Själv blev jag vegetarian i början av 80-talet, då ett betydligt magrare utbud rådde. I Malmö fanns Fågel Fenix och i källaren på NK, (numera Hansakompaniet) öppnades också ett välkommet vattenhål. Jag glömmer aldrig när jag skulle hålla föredrag om Martinus författarskap för Inner Wheel, kvinnornas motsvarighet till Rotary, på Savoy Hotell i Malmö; jag hade i förväg beställt vegetarisk mat - och fick serverat en tallrik rårivna morötter. Det var vad Malmös lyxigaste krog kunde uppbringa för en kufisk vegetarian. Några år senare öppnade Hare Krishna-anhängare lunchrestaurang och på 90-talet kom storsatsningen Meening Green, en vegetarisk snabbmatskedja som slog på stort med lyxiga centrala lokaler, rätter från hela världen – och tyvärr allt för snåla och dyra portioner vilket gjorde att de slog igen inom två år. Men utvecklingen har hela tiden gått framåt.
Många pionjärer är värda att nämnas i denna rörelse för god vegetarisk mat till folket. Sjundedagsadventister startade Nutana i Danmark och Hälsans kök i Sverige, den senare ägs numera av ett israeliskt företag. Redan på 1800-talet var de drivande i den rörelse i USA för hälsosam vegetarisk mat som dessutom resulterade i företaget Kellogg's. På 70-talet lanserade matkedjan Billhälls i Göteborg ett stort utbud av vegetariska produkter på initiativ av Annette Billhäll, som var inspirerad av Martinus tankar. Resten av Sveriges dagligvarukedjor följde efter. Själv jobbade jag i kooperativet Seger i Malmö. Det finns inte kvar längre men har sin motsvarighet i välmående Fram i Göteborg.
Listan kan göras lång! Söker du dessutom på vegetariska restauranger på nätet, så kan du hitta något i nästan varje större stad. Så mycket har tillkommit som underlättar ett uteliv där det finns gott om plats även för vegetarianer. Varje restaurang med självaktning har idag något på menyn för oss. Kocken på Savoy på 80-talet skulle inte komma undan med rårivet idag...
Skälen till varför vi väljer vegetarisk mat utvidgas också med allt fler argument. Livet självt skriver korrektur på den moderna människans sätt att leva. Argumenten som från början var av religiös och etisk natur - en utvidgning av femte budet, ”du ska inte dräpa” - kompletteras idag av nya miljö- och hälsoargument för det riktiga i att minimera den skada vi vållar vår omgivning - människor, djur och natur. Författaren Martinus lägger därtill ett helt nytt mikrokosmiskt perspektiv på vad som händer i en köttätares mage, när liken ska smältas.
De äldsta argumenten för en vegetarisk livsstil är religiösa. Att Gud i skapelseberättelsen listar vad människan skall äta, vilket varit det viktigaste argumentet för t.ex., Sjundedagsadventisternas och Jehovas vittnens rekommendation för en vegetarisk kost. Att bibelns Första Mosebok, kapitel 1:29 låter Gud säga: ”Jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta ska ni ha att äta.” Där jag på min egen väg till en vegetarisk livsstil, fick hjälp av mina föräldrars vänner som var Sjundedagsadventister och som lärde min mor att laga vegetarisk mat till en son som inte längre ville äta kött.
Österlandets icke-våldsinställning spelade också en stor roll för mig, där jag som ung älskade Gandhis kamp för mänskliga rättigheter och självständighet. Där icke-våld, ett pacifistisk krigsmotstånd och religionernas gyllene regel: att inte göra mot andra vad du inte vill att de ska göra mot dig - inspirerade mig själv till att praktisera en livsstil som minimerar den skada du vållar andra. Där en andlig väg, med en inre lyhördheten inför sig själv och sitt samvete blev till en livsvandring i Buddhas, Kristus och Martinus fotspår.
Där ett liv i motsatt riktning, som jag ser det, innebär en förråande dräpande livsstil - motsvarande den norm som nu är gällande, där vi i förlängningen förstör och underminerar våra egna förutsättningar för ett liv i ekologisk balans med naturen och skapar ett kultursammanbrott av globala dimensioner, som bara kan liknas vid religionernas profetiska ord om ragnarök och domedag, och där jag till fullo instämmer i Tolstojs ord: ”att där det finns slakthus finns det slagfält”.
Där det är naivt att tro att de 100 miljoner djur som dödas i Sverige varje år och de 450 miljarder djur som föds upp och slaktas globalt varje år alla fiskar, valar och andra vattenlevande djur oräknat – inte får sina konsekvenser för oss som människor. Där sjukdom, krig och miljökatastrofer är resultatet av en disharmonisk livsstil där människor via många dolda försvarsmekanismer, förnekar och rättfärdiggör en livshållning som om den gällde människor, skulle anses för att vara en mix av nazism och kannibalism.
Vad Martinus tillfogar till detta dräpande facit, är ett mikrokosmiskt dråp av samma gigantiska proportioner, i det att alla dessa animalier består av mikroliv på cell- och molekylnivå som också dräpes i varje köttätares mage. Ett dråp som får långsiktiga karmatiska konsekvenser i form av sjukdom och ett bristande beskydd från ond bråd död, i det egna mellankosmiska livet. Det är inte så konstigt att Martinus beskriver vegetarisk mat, som en inträdesbiljett till en högre och förklarad tillvaro.
På min livsvandring har jag också blivit vän med en man från Nepal, vars släktträd har sitt ursprung i Veda skrifterna och den person som för mer än sjutusen år sedan sägs ha introducerade Ayurveda som läkekonst. Där principen för Ayurveda är att mat är medicin. Att kan du äta dig sjuk, kan du också äta dig frisk. Där Sichendra berättat historien om hur hans halvbror som var premiärminister i landet blev kontaktad av representanter för läkemedelsbolagen, som ville förbjuda deras Ayurvediska naturmedicin, men av Sichendra som brodern rådfrågade, fick svaret, att då måste vi förbjuda livsmedel. Av Sichendras fru, Subu har jag blivit serverad den finaste vegetariska mat jag nånsin ätit och fått ta del av en mångtusenårig vegetarisk kokkonst.
Att vegetarisk kost och tankar ska bli framtidens medicin är Martinus också inne på. Där Martinus hävdar att grunden i all verklig effektiv behandling är kärlek. Där vår vetenskap måste få upp ”ögonen” för att kriget som ide, inom sjukdomsbekämpandet inte är långsiktigt hållbart. Att medicin och pengar via syntetiska mediciner, som kan patenteras, innebär en miljöpåverkan som inte är acceptabel.
Att äta vegetariskt är att värna livet! Det är ett av de första och viktigaste stegen på vägen mot ett liv i harmoni med naturen, livet och Gud. Det är ett viktigt steg på väg mot ett nytt andligt liv.