Riv "pyramiderna"!

0 röster

Alla mänsk­li­ga rät­tig­he­ter vi har idag, har vun­nits via hår­da po­li­tis­ka kam­per. Fack­för­e­ning­ar, po­li­tis­ka rö­rel­ser, po­li­tis­ka par­ti­er har vux­it fram i en strä­van ef­ter bätt­re och mänsk­li­ga­re livs­vill­kor. En kamp som har röt­ter i våra hu­ma­na re­li­gi­o­ner. Där Budd­has, Je­sus och Mu­ham­med var ly­san­de ex­em­pel på en ide­a­li­tet som for­mat den­na strä­van, om än med lo­ka­la kul­tu­rel­la va­ri­a­tio­ner. En väg som kan be­skri­vas som en kamp för rätt­vi­sa, för barm­här­tig­het, för prak­tisk män­ni­sko­kär­lek. Mar­ti­nus be­skri­ver det­ta som li­vets väg, där det som for­mar oss är en strä­van att över­kom­ma li­dan­de, smär­ta och ”död”. Där vi strä­var ef­ter be­hag och för­sö­ker und­vi­ka obe­hag. Nå­got som vi ut­i­från en re­li­giös ter­mi­no­lo­gi skul­le kun­na be­skri­va som; ”att vi äter av kun­ska­pens träd och får våra ögon öpp­na­de”.

Där allt hand­lar om er­fa­ren­he­ter som ska gö­ras, för att vi ska för­stå, den kär­le­kens väg som li­vet ut­gör. En pro­cess som fört med sig att vi mer och mer för­står att vägen fram­åt hand­lar om ut­veck­ling och psy­ko­lo­gi. Att vi mås­te för­stå vil­ka in­stink­ti­va kraf­ter som styr ”dju­ret” i män­ni­skan och vil­ka kraf­ter som styr den al­tru­is­tis­ka si­dan av det mänsk­li­ga sin­net. Nå­got som re­li­gi­o­ner­na ti­di­ga­re be­skrev som kam­pen mel­lan ont och gott, kam­pen för upp­lys­ning, kam­pen för att över­vin­na våra läg­re, pri­mi­ti­va­re be­gär. En inre kamp som vi i vår mo­der­na kul­tur som sagt har psy­ko­lo­gi­se­rat och där vi idag ta­lar om att vi ska vara san­na mot oss själ­va, ut­fors­ka des­sa be­gär, skil­ja på sun­da mänsk­li­ga be­hov och ett för­ne­kat käns­lo­liv.

Li­vet tving­ar så­le­des alla tän­kan­de och re­flek­te­ran­de män­ni­skor att bli sin egen ex­pert, på det egna själ­vet. Att ut­fors­ka; Vem är jag? Så kan jag ock­så be­skri­va mitt eget liv! Där jag har va­rit ige­nom min ut­veck­ling, be­ar­be­tat mitt eget inre käns­lo­liv, in­sett att jag är re­li­giös på mitt högst per­son­li­ga, in­di­vi­du­el­la sätt och där jag ef­ter­strä­var att för­stå mig själv, värl­den, li­vet och Gud.

En för­stå­el­se som väx­er fram i kraft av den in­ter­ak­tion vi alla står in­för, i mö­tet med; Våra med­män­ni­skor. Ett möte som for­mat mig till en tän­kan­de, re­flek­te­ran­de and­lig in­di­vi­du­a­list. Där jag på inga vill­kor vill sty­ra och stäl­la med män­ni­skor el­ler själv vill bli ut­satt för dik­ta­tur. Vil­ket kan låta som en pa­ra­dox, då så myc­ket av det vi tving­as in i, i sam­häl­let ba­se­ras på att vi tving­as un­der­ord­na oss and­ras vil­jor. Men i det­ta lig­ger det ock­så en tving­an­de ut­veck­ling, att Gud el­ler li­vet med­ve­tan­de­gör oss, för att möj­lig­gö­ra för­änd­ring till det bätt­re.

I den­na pro­cess kan vi då ock­så ta ut rikt­ning­en för vår näs­ta sto­ra kamp - för mänsk­li­ga rät­tig­he­ter – vil­ket hand­lar om lö­nesla­ve­ri­ets av­skaf­fan­de! En kamp som krä­ver att vi för­står att mål och me­del för vår kamp inte kan av­vi­ka från varand­ra. Att där mås­te vara en över­ens­stäm­mel­se mel­lan det vi vill upp­nå, det vi sä­ger och det vi gör. Att vår tro­vär­dig­het som män­ni­skor, om män­ni­sko­kär­lek är vårt mål är, att vi kan skil­ja på sak och per­son. Att vi kan äls­ka även den omog­na män­ni­skan bakom hand­ling­en, som vi äls­kar barn.

Det­ta sagt för att vi ska för­stå vad vi ut­ma­nar, när vi krä­ver det ovan nämn­da, sista sla­ve­ri­ets upp­hö­ran­de. Näm­li­gen vår af­färs­värld och ka­pi­tal­dik­ta­turs upp­hö­ran­de. Där vi mås­te ha för­stå­el­se för och in­sikt om att det­ta bara kan ske med Guds hjälp, ge­nom den do­me­dags­pro­cess som nu drar in över mänsk­lig­he­ten i form av ett tred­je världs­krig, som kom­mer att föra ”dom” över den fals­ka af­färs­prin­cip som be­ting­ar att en del män­ni­skor för­sö­ker tjä­na peng­ar på and­ra män­ni­skor ge­nom oskä­li­ga vins­ter och en rän­te­ek­o­no­mi som ut­ar­mar och för­sla­var den sto­ra mas­san och gör någ­ra få ri­ka­re och ri­ka­re.

Där även det in­sti­tut som står bakom och har copy­righten till Mar­ti­nus verk, mås­te lära sig det­ta. Så att de män­ni­skor som är i led­ning­en för det­ta in­sti­tut, väl­jer den rät­ta vägen, för­står den ide­a­li­tet som dri­vit mänsk­lig­he­ten fram­åt och for­mat våra mänsk­li­ga ide­al. Ide­al som Mar­ti­nus själv ver­kar för - ge­nom allt han skri­ver och gör.

Ett in­sti­tut vars tro­vär­dig­het häng­er på dess ef­ter­lev­nad av den Kristus­mo­ral Mar­ti­nus gör sig till ut­tol­ka­re av. Ett in­sti­tut som då inte kan för­vär­ra de slav­lik­nan­de för­hål­lan­den som män­ni­skor le­ver un­der, ge­nom att krä­va att de män­ni­skor som ar­be­tar åt in­sti­tu­tet – ska be­ta­la för att göra så. En prin­cip som om den tilläm­pa­des i sam­häl­let i öv­rigt, skul­le göra män­ni­skors ex­istens­vil­kor, än mer djä­vuls­ka. Lika själv­klart är det att ett in­sti­tut som käm­par för Kristu­si­de­a­lens glo­ba­la se­ger mås­te väl­ja den ide­el­la vägen och inte den kom­mer­si­el­la vägen för sin verk­sam­het. Nä­rings­li­vets hi­e­rar­kis­ka be­sluts­vä­gar kan inte tilläm­pas i dess led­ning och i en ide­ell verk­sam­het kan vi inte ha en di­rek­tör och en sty­rel­se en­ligt af­färs­värl­dens prax­is.

Om må­let för Mar­ti­nus för­fat­tar­skap, för vårt en­ga­ge­mang för Mar­ti­nus och Guds sak, är att upp­ly­sa män­ni­skor, mås­te vi ge män­ni­skor and­lig fri­het och in­spi­re­ra de­ras mänsk­li­ga kre­a­ti­vi­tet. Har vi kun­skap och in­sik­ter vi vill dela med oss av, mås­te det ske på tro­vär­di­ga grun­der. Att vi le­ver ana­ly­ser­na ef­ter bäs­ta för­må­ga och har Kristus och Mar­ti­nus som rät­te­snö­re för vårt eget hand­lan­de. Till ett liv i den­na anda, kan vi ge råd. Och det­ta är ”rå­dets” upp­gift! Ing­et an­nat! Allt an­nat hand­lar för Mar­ti­nus In­sti­tut om att be­va­ra de dans­ka ori­gi­nal­tex­ter­na oför­änd­ra­de som de fö­re­lig­ger från Mar­ti­nus hand, en­ligt det tes­ta­men­te där Mar­ti­nus sista vil­ja sti­pu­le­ra­des. Över­sät­ta böc­ker­na till all värl­dens språk. Samt att på cent­ret i Klint dri­va en sko­la kring ana­ly­ser­na i Mar­ti­nus verk. Allt an­nat vil­lar på det pri­va­ta ini­ti­a­ti­vet och Gud. Där det inte ålig­ger Mar­ti­nus In­sti­tut att kon­trol­le­ra och sty­ra Gud, men låta alla des­sa ini­ti­a­tiv leva sina egna liv.

Att des­sa till­sy­nes själv­kla­ra ting be­hö­ver sä­gas, vi­sar oss ty­värr den mänsk­li­ga dår­skap vi över­allt ser prov på. Där jag ge­nom åren mött in­di­vi­der in­tres­se­ra­de av Mar­ti­nus ana­ly­ser, som un­der änd­lö­sa dis­kus­sio­ner och sam­tal - ri­ta­de py­ra­mi­der. Ta­la­de om sig själv som ex­pert, som va­ran­de or­ga­ni­sa­tions­psy­ko­log och kräv­de re­spekt för sin auk­to­ri­tet och till slut i prax­is pla­ce­ra­de sig själv i top­pen av des­sa hi­e­rar­kis­ka struk­tu­rer och där gick till rät­ta med alla oss and­ra, som inte er­kän­de ve­der­bö­ran­des auk­to­ri­tet. Där män­ni­skor ex­klu­de­ra­des, ba­se­rat på pri­mi­ti­va sym­pa­ti­er och an­ti­pa­ti­er. Där alla höga ide­al ut­myn­na­de i dik­ta­tur och en­väl­de, och där des­sa ”då­rar”, som det finns mer än en av, inte för­stod att den verk­sam­het de drev el­ler fort­fa­ran­de dri­ver, hand­lar om män­ni­skor i förs­ta hand och inte om or­ga­ni­sa­tions­struk­tu­rer. Ett ”sjuk­doms­till­stånd” vi fort­fa­ran­de le­ver med i sty­rel­sen av In­sti­tut och Mar­ti­nus stif­tel­ser. Där en del omog­na män­ni­skor inte för­står att dik­ta­tur som sty­rel­se­form, inte går ihop med ett of­fi­ci­ellt bud­skap om män­ni­sko­kär­lek, de­mo­kra­ti och kos­misk kom­mu­nism. Där män­ni­skor som gör ett ide­ellt ar­be­te, i läng­den inte kan tving­as göra så om de inte ser att det är sann män­ni­sko­kär­lek som dri­ver vår sak fram­åt.

Allt det­ta gör att jag pro­pa­ge­rar för att vi ska ”riva” py­ra­mi­der­na, ver­ka och in­spi­re­ra varand­ra som män­ni­skor och där den som kan en sak, som har kom­pe­tens och kun­skap le­der de öv­ri­ga i plat­ta struk­tu­rer där alla kan växa som män­ni­skor. Att vi in­ser att det är kom­pe­tens och skick­lig­het som får oss att ibland iklä­da oss rol­len som lä­ra­re. Men där vi om vi har en spe­ci­al­kom­pe­tens har att föra den­na vi­da­re till and­ra, så att män­ni­skor kan cir­ku­le­ra och inte fast­nar på sina po­si­tio­ner. Vi mås­te ock­så inse att där vi inte har des­sa för­må­gor är vi ele­ver. Att för­stå des­sa skill­na­der och ha för­må­gan att göra nåt kon­struk­tivt av det hela - hand­lar om öd­mjuk­het.

Läs mer

jan 6, 2016 i Kultur
claus
jan 6, 2016

Vänligen logga in eller registrera att kommentera denna diskussion.

2 Kommentarer

0 röster

Att ”riva py­ra­mi­der­na” är som jag ser det, vägen mot öp­pen­het och trans­pa­rens. Det är vägen bort i från ”makt­spel” och dol­da agen­dor, det är vägen bort från hi­e­rar­kis­ka och dik­ta­to­ris­ka be­slut. Det är ett be­ja­kan­de av and­lig mång­fald, fred och fri­het­lig samex­istens. Och det är kon­klu­sio­nen av alla mina er­fa­ren­he­ter om­kring det omöj­li­ga i att gå mot Guds vil­ja.

Ge­nom åren har jag gång på gång kon­fron­te­rats med män­ni­skor som dri­vit des­sa ”makt­spel” med de ”bäs­ta av alla in­ten­tio­ner” för ögo­nen. Hört om och sett med­ar­be­ta­re till Mar­ti­nus sak, som blev ”mot­ar­be­ta­re” och ”broms­klos­sar”, till den grad att ”för­sy­nen” fick ta bort per­so­ner­na i frå­ga. Ett av de förs­ta ex­emp­len på det ovan nämn­da var när jag, mitt förs­ta år på Klint 1983, fick höra om hur nära med­ar­be­ta­re till Mar­ti­nus kon­spi­re­ra­de och ut­ta­la­de ”att bara vi blir av med den gam­le (Mar­ti­nus själv) så ska vi få fart på sa­ken”. Men det re­sul­te­ra­de i att alla des­sa ”sam­man­svur­na” själ­va dog. Att för­sy­nen ploc­ka­de bort det ”onda”.

Sam­ma sak hän­de sen runt Kos­mos­går­den, där vi var många som ar­be­ta­de för att upp­fyl­la Mar­ti­nus pro­fe­tis­ka ord om att det här var star­ka and­li­ga kraf­ter när­va­ran­de och att det skul­le växa fram en ”sko­la” kring ana­ly­ser­na på det­ta stäl­le. Men där någ­ra ägde den fö­re­ställ­ning­en att det skul­le bli ett ”Per Bru­us-Jen­sen cen­ter” och på hem­si­dor lyf­te upp den­na ”elev” av Mar­ti­nus till att vara en ”jäm­li­ke” med ho­nom. En ”man” som skrev för ve­ten­ska­pen! Där des­sa män­ni­skor var lyck­li­ga över att vi som ar­be­ta­de med Ny Kul­tur - blås­te liv i en kurs­gård som låg i trä­da, men inte tve­ka­de att be­dri­va de värs­ta av ”makt­spel” när luf­ten gått ur vårt tid­nings­pro­jekt kring mil­len­ni­e­skif­tet.

Där vi till­bring­a­de år av dis­kus­sio­ner och sam­tal kring vad stif­tel­sen Ny Kul­tur skul­le an­vän­das till. Där vi var många som vil­le låta den­na stif­tel­se, som hade sitt ur­sprung i Gö­te­borg och det Mar­ti­nus Cen­ter som fanns på Vasaplat­sen un­der åt­ti­o­ta­let, gå till baka till det pro­jekt som Rolf El­ving då var i gång att lan­se­ra och som re­sul­te­ra­de i Stif­tel­sen Tred­je tes­ta­men­tet. Men enig­het kun­de inte nås om det­ta och en sty­rel­se­med­lem, som ri­ta­de py­ra­mi­der på white­board tav­lan det­ta år och för­kla­ra­de sig vara or­ga­ni­sa­tions­psy­ko­log och ”ex­pert” ut­ta­la­de att; ”Rolfs idéer var bra, men vi be­hö­ver inte Rolf”. I stäl­let ma­ni­pu­le­ra­de och tröt­ta­de han ut de öv­ri­ga sty­rel­se­le­da­mö­ter­na så att stif­tel­sen Ny Kul­tur slogs sam­man med stif­tel­sen Kos­mos Varn­hem som där­i­ge­nom kom i be­sitt­ning av ca 80 pro­cent av de an­de­lar, i den eko­no­mis­ka för­e­ning­en Kos­mos kol­lek­tiv som äger och för­val­tar Kos­mos­går­den. Med det­ta an­dels in­ne­hav, som ar­be­tats ihop un­der nit­ti­o­ta­let alla re­no­ve­ring­ar av Kos­mos­går­den och av de män­ni­skor som fort­satt dri­ver verk­sam­he­ten på går­den, för­sök­te man upp­lö­sa en eko­no­misk för­e­ning och fu­sio­ne­ra den med sin stif­tel­se.

Det­ta stop­pa­de jag och många and­ra an­delsä­ga­re, stif­tel­sen Kos­mos Varn­hem i att ut­fö­ra, vil­ket re­sul­te­ra­de i ilsk­na jul­brev som häv­da­de att vi inte ar­be­ta­de för Mar­ti­nus sak och bara drev vår egen agen­da. Vi fick sen läsa la­gen för den­na stif­tel­se, att ett åt­ti­o­pro­cen­tigt an­dels­in­ne­hav i en eko­no­misk för­e­ning inte var att jäm­stäl­la med ett åt­ti­o­pro­cen­tigt ak­ti­e­in­ne­hav i ett fö­re­tag. Att en stif­tel­se, oav­sett hur många an­de­lar den har, bara har en röst på den års­stäm­ma som väl­jer sty­rel­se och som le­der verk­sam­he­ten. Vil­ket blev en lek­tion i de­mo­kra­ti.

Men det var inte bara vi, ovan nämn­da som sat­te stopp för des­sa pla­ner på ett ”Per Bru­us-Jen­sen Cen­ter”. Det gjor­de för­sy­nen ock­så, ge­nom att fyra, fem le­dan­de per­so­ner i den­na krets dog och ”histo­ri­en” upp­re­pa­de sig. Där de ”då­rar” som vand­rar tryggt där äng­lar icke vå­gar trä­da – togs bort.

Vil­ket för oss fram till vår nu­va­ran­de si­tu­a­tion. Där hu­sen in­till Kos­mos­går­den som idag ägs av Stif­tel­sen Kos­mos Varn­hem står och för­fal­ler. Där ett hus har hela sitt in­nan­mä­tet ut­ri­vet då nå­gon glöm­de stänga vatt­net i hu­set in­för vin­tern och fros­ten spräng­de vat­ten­rö­ren. Och där ett an­nat, Sig­britts hus ock­så står oan­vänt och för­fal­ler. Ett hus vi in­för som­ma­ren hyr och ska ha kök och mat­sal i, un­der som­ma­rens kur­ser. Men där det nu­va­ran­de ägar­för­hål­lan­det ska­par pro­blem och omöj­lig­gör för­verk­li­gan­det av de vi­sio­ner som Mar­ti­nus ut­ta­la­de för Kos­mos­går­den och ett för­verk­li­gan­de av ett livs­kraf­tigt Mar­ti­nus cen­ter Varn­hem.

Vi skrev ett brev om hur kos­mos kol­lek­tiv som äger och för­val­tar Kos­mos­går­den, skul­le kun­na samex­i­ste­ra med alla oli­ka stif­tel­ser och pri­vat­per­so­ner på en de­mo­kra­tisk grund. Att man kan se de stif­tel­ser och den eko­no­mis­ka för­e­ning­en som äger Kos­mos­går­den som ”or­gan” i ett livs­kraf­tigt cen­ter för att främ­ja ut­bred­ning­en av Mar­ti­nus tan­kar och ana­ly­ser över till­va­ron. Men där det då gäl­ler att inse; att or­ga­ni­sa­tio­ner all­tid ska tjä­na män­ni­skor - ald­rig det mot­sat­ta. Här ne­dan ser ni det brev vi skic­ka­de till sty­rel­sen för stif­tel­sen Kos­mos Varn­hem och som vi än så länge inte fått ett po­si­tivt svar på.

----------------------------------------------------------------------------

Till Stif­tel­sen Kos­mos Varn­hem, Kos­mos kol­lek­tiv, Stif­tel­sen Mar­ti­nus Cen­ter Varn­hem och and­ra be­rör­da par­ter.

Vi har ti­di­ga­re ut­tryckt en öns­kan om ett när­ma­re sam­ar­be­te, mel­lan de oli­ka in­tres­sen­ter som be­dri­ver verk­sam­het på och kring Kos­mos­går­den.

Vi drivs al­li­hop av den vi­sion som Mar­ti­nus ut­ta­la­de om att ”här är ett fan­tas­tiskt om­rå­de med un­der­ba­ra and­li­ga kraf­ter, härom­kring i den­na skö­na na­tur” och hans ut­ta­lan­de om ”att det här skall upp­stå en sko­la dit folk kan kom­ma och lära kän­na de höga ana­ly­ser­na, på sam­ma sätt som vi har det hem­ma på In­sti­tu­tet i Dan­mark.”

Des­sa vi­sio­ner låg till grund för Sig­britts en­ga­ge­mang un­der hela hen­nes liv, de låg till grund för Stif­tel­sen Kos­mos-Varn­hem och bildan­det av den eko­no­mis­ka för­e­ning­en Kos­mos Kol­lek­tiv sä­ker­ställ­de att Kos­mos­går­den på 70- och 80-ta­let inte gick för­lo­rad utan kun­de fort­sät­ta att vara den cen­tra­la plat­sen för det­ta än­da­mål un­der des­sa de­cen­ni­er. På 90-ta­let en­ga­ge­ra­de sig Stif­tel­sen Ny Kul­tur i Kos­mos­går­den och blev den dri­van­de kraf­ten bakom den re­no­ve­ring, upp­rust­ning och till­bygg­nad vi nu har.

Alla des­sa or­ga­ni­sa­tio­ner har ka­na­li­se­rat många män­ni­skors en­ga­ge­mang un­der oli­ka tids­pe­ri­o­der, män­ni­skor som al­li­hop kan be­trak­tas som Mar­ti­nus saks vän­ner.

I ett fram­ti­da sam­ar­be­te är det där­för na­tur­ligt att er­kän­na allt som gjorts, alla män­ni­skors en­ga­ge­mang och visa en in­klu­de­ran­de håll­ning och at­ti­tyd till des­sa män­ni­skor och de oli­ka or­ga­ni­sa­tions­for­mer som de­ras ar­be­te har ka­na­li­se­rats ge­nom.

Där­för är vi för­vis­sa­de om att ett sam­ar­be­te för den­na ge­men­sam­ma vi­sion un­der inga om­stän­dig­he­ter ska vara ex­klu­de­ran­de. Alla har sin obe­skär­da del i vårt ge­men­sam­ma pro­jekt! Alla har spe­lat och spe­lar sin vik­ti­ga roll!

I ett så­dant fram­ti­da sam­ar­be­te skul­le man dess­utom kun­na se de oli­ka or­ga­ni­sa­tions­for­mer­na som ”or­gan” och ka­ta­ly­sa­to­rer för allt det som en mo­dern kurs­gård ska rym­ma.

Kos­mos kol­lek­tiv fun­ge­rar som för­val­ta­ren av bygg­na­der­na som in­går i kurs­går­den och de oli­ka stif­tel­ser­na som de or­gan som an­sva­rar för kurs­går­dens and­li­ga in­ne­håll.

Till det­ta än­da­mål har vi som ti­di­ga­re ar­be­ta­de ge­nom Stif­tel­sen Ny Kul­tur nu bil­dat Stif­tel­sen Mar­ti­nus Cen­ter Varn­hem. Des­sa två stif­tel­ser, Kos­mos-Varn­hem (SKV) och Mar­ti­nus Cen­ter Varn­hem (MCV) har oli­ka fo­kus men kan sä­kert fin­na sam­ar­bets­for­mer som till­sam­mans fyl­ler ett kre­a­tivt hus och kurs­gård med en hel rad oli­ka kur­ser och vars sam­ar­be­te så små­ning­om kan lig­ga till grund för en sko­la kring Mar­ti­nus verk och ana­ly­ser.

Som ett led i en så­dan pro­cess fö­re­slår vi att Kos­mos Kol­lek­tiv kö­per Stif­tel­sen Kos­mos-Varn­hems fas­tig­het (Skar­ke 5:2) och tar över an­sva­ret för den­na vad gäl­ler un­der­håll, re­pa­ra­tion och upp­rust­ning. Sig­britts hus byggs om till kurs­går­dens eget kök och mat­sal och i Ma­ri­anns gam­la hus ska­pas per­so­nal­bo­stä­der. Dess­utom att vi nu bör­jar upp­fö­ra s.k. At­te­falls­hus à 25 kvadrat­me­ter som kan byg­gas utan bygg­lov.

En så­dan lös­ning skul­le fri­gö­ra Stif­tel­sen Kos­mos-Varn­hem från un­der­hålls­an­svar och ge SKV ett ka­pi­tal att dri­va sin verk­sam­het med. Sam­ti­digt som SKV be­hål­ler sitt in­fly­tan­de över går­den ge­nom sina an­de­lar i KK och där Stif­tel­sen Mar­ti­nus Cen­ter Varn­hem blir en ka­nal för nya peng­ar till den ge­men­sam­ma kurs­går­den. Men där vi även vill möj­lig­gö­ra för oli­ka män­ni­skor att via Kos­mos Kol­lek­tiv köpa an­de­lar i kurs­går­den.

En så­dan lös­ning stäl­ler dock krav på oss alla. Att vi bör­jar sam­ar­be­ta un­der for­mer som är öpp­na, to­le­ran­ta och in­klu­de­ran­de. Att oli­ka in­tres­sen­ter in­ser att oav­sett hur många an­de­lar de har i den ge­men­sam­ma kurs­går­den så har ing­en en­skild per­son el­ler or­ga­ni­sa­tion mer in­fly­tan­de än vad den­nes 7 an­de­lar max­i­malt ger och att Kos­mos­går­dens fram­tid ge­nom­sy­ras av en and­lig de­mo­kra­tisk kol­lek­tiv anda.

Kan vi, alla oli­ka in­tres­sen­ter kring Kos­mos­går­den och dess fram­ti­da ut­veck­ling bli eni­ga och kom­ma fram­åt i ett så­dant sam­ar­bets­pro­jekt skul­le vi kun­na fira det stun­dan­de 50-års­ju­bi­le­et näs­ta som­mar som av­stamp för ännu ett steg i för­verk­li­gan­det av Mar­ti­nus vi­sio­ner.


 

Läs mer

maj 27, 2016
claus
maj 27, 2016

0 röster

Gång ef­ter an­nan hör man Mar­ti­nus in­tres­se­ra­de män­ni­skor ut­ta­la sig; att ”Rå­det är sa­kens hu­vud”, syf­tan­de på att vår and­li­ga sak är att jäm­fö­ra med en or­ga­nism, där hjär­nan be­stäm­mer. Mot en så­dan or­ga­ni­sa­tions­idè vill jag pro­te­ste­ra då vår sak inte är en OR­GA­NI­SA­TION. Men som ett in­grott in­stink­tivt va­ne­med­ve­tan­de sit­ter det i rygg­ra­den på oss, att tän­ka i ”py­ra­mid­struk­tu­rer när det gäl­ler makt”.

Mar­ti­nus själv de­kla­re­ra­de att sa­ken var fri – men vad det­ta in­ne­bär är en svår ”nöt” att knäc­ka. Själv me­nar jag att det är ”Gud” som le­der vår sak och vad var och en gör när nå­got är fritt är en frå­ga för den en­skil­de och Gud själv att be­stäm­ma över.

Där­för me­nar jag att vi ska ”riva alla py­ra­mi­der”, alla fö­re­ställ­ning­ar om auk­to­ri­tärt le­dar­skap och ver­ka för plat­ta or­ga­ni­sa­tions­struk­tu­rer, där prin­ci­pen är att den som kan, som har ta­lang och för­må­gor - le­der de öv­ri­ga, men sam­ti­digt; där den som le­der har ett an­svar att lära ut det ve­der­bö­ran­de kan, så att hen­nes ef­ter­trä­da­re ock­så tas fram. Det­ta görs ge­nom att ska­pa en in­spi­re­ran­de och kre­a­tiv mil­jö, där män­ni­skor kan växa och odla sina ta­lang­er och för­må­gor.

Att ska­pa en så­dan ”and­lig mil­jö”, kom­mer så små­ning­om att bli den fram­ti­da världs­sta­tens vik­ti­gas­te upp­gift. Att för­verk­li­ga det­ta är ock­så vår verk­li­ga ut­ma­ning och nyc­keln till att ska­pa fred och fri­het i vår and­li­ga sak.


jan 18, 2019
claus
jan 18, 2019